Jump to content

A tövises gyönyörűség

2018. 01. 14. 08:58

 A kis herceg szemmel kísérte, hogyan jelenik meg rajta egy óriási bimbó, és sejtette, hogy csodálatos tünemény fog kibontakozni belőle; a virág azonban végevárhatatlanul, egyre csak szépítgette magát odabent a zöld szobájában. Nagy gonddal válogatta meg a színeit. Lassan öltözködött, egyenként igazította magára a szirmait. Nyilván nem akart olyan gyűrötten napvilágra lépni, mint a pipacsok. Nem akart megmutatkozni, csak szépsége teljes sugárzásában. Úgy bizony! Nagyon kacér virág volt! Így aztán hosszú napokon át tartott a titokzatos öltözködése. Aztán egy hajnalban, éppen napkeltekor, végre megjelent. “- írta Saint- Exupéry. Arról a növényről, melyet majdnem minden nő annyira kedvel. Ki ne szeretne néhány tövet a kertjébe?

Nos, minden rózsa a napsütötte  helyet kedveli, megfelelő mennyiségű vízre és még annál is több tápanyagra van szüksége. Ne feledkezzünk meg a helyes gondozásról és a téli takarásról.

Ennyi, amit egyetlen rózsatő kér magának.

Szinte egész évben ültethető, de a legbiztosabban megfoganó rózsák azok, melyeket október - novemberben ültetünk el. A szabadgyökeres rózsákat ültethetjük kora tavasszal is, március- április hónapokban.

Tearózsák: a tőtávolsága 60-100 cm, ha több sorosra tervezzük, a sortávolsága 80-100 cm.

Kifejezetten fényigényes növény, a félárnyékot sem kedveli. Válasszunk olyan helyet a bokornak, ahol naponta legalább 5-6 óra napfényt kap, főként a reggeli órákban, felszárítva a reggeli harmatot, mely a gombabetegségek melegágya lehet. Elegendő fény hiányában a vesszők nem érnek be, betegségekkel szembeni ellenállásuk csökken.

Ássunk ki egy 60x60x60 cm alapterületű gödröt. Ne spóroljunk a nagyságával, kell a hely a tápanyagnak és a gyökerek megindulásához. Az ásóval lazítsuk fel a kiásott földet. Kiemelkedő fontossága van a talaj javításának a gyökerek elindulásához. Tegyünk jó minőségű érett marhatrágyát vagy házi készítésű komposztot a gödör mélyére. A tápanyag rétegre tegyünk a kiásott porhanyós földből, hogy a szerves trágya meg ne égesse a gyökereket.Mielőtt elhelyezzük a tövet, vágjuk vissza a gyökereket pár cm- rel, így könnyebben indul meg a gyökeresedés. Tömörítsük óvatosan lábbal a földet, légmentes közeget képezve. A tömörítést legjobb vízzel együtt végezni. Várjunk kicsit, míg leülepedik, aztán tegyünk még rá egy kis földet. Ezután pedig öntözzük be alaposan a földet.

A rózsák metszése tél végén - tavasszal történjen. Enyhe télen akár februárban is metszhetünk idősebb töveket, de még szerencsésebb márciusban, amikor már nincsenek komoly fagyok. Tavaszi ültetés után a vesszőket vágjuk vissza 2-3 rügyre, hogy egyensúlyba kerüljön a levágott gyökérzettel. A visszametszés hatására intenzívebb fejlődés indul, sokkal több hajtást hoz. Őszi ültetésnél nem bántjuk a vesszőket, felkupacolással védjük a téli fagyok ellen.

Bokor változatok metszése:február vége és április között (tavaszi metszés)  beteg, sérült ágakat és vesszőket minden esetben távolítsuk el

- az elöregedett részeket tőből vágjuk ki

-a hosszúra nyúlt hajtásokat 6-8 szem fölött, a gyengébb, rövid vesszőket tőből, a rövidebb hajtásokat 2-3 szemre vágjuk vissza, és az elnyílt virágokat is mindig metsszük le,így hamarabb fejlődik új virág.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)