Jump to content

A kertek álomvirága

2018. 01. 21. 11:52

A sarkantyúka- Tropaeolum majus-  Nagymamám egyik kedvenc virága,melyet előszeretettel vetett a kerítés tövébe.Volt neki futó és nem futó is. Egész nyáron pompázott sárga,narancssárga és bíbor színekben. Kedvelte,mert igen silány körülmények között is megélt,s mivel mindig napos helyre vetette,ezért egész nyáron virágzott.

Ezért hívják a kertek álomvirágának. Hívják még kapucinusvirágnak is.Pajzs alakú,zöld levelei üdeséget,tölcséres sárga virágai a nap melegét sugározzák. A nevét a virágot alkotó csészelevek,mintegy kis sarkantyú görbülete miatt kapta.Egynyári virág. Bár tápoldatozni nem kell, azért vízigénye van. Nem érdemes árnyékos helyre ültetni,mert ott elmarad a virágzás.

A kerti sarkantyúkát a XVI. században hozták Európába a spanyol hódítók,ahol közkedveltté vált.Magyarországon a a paraszt házak udvarát díszítette. Mára vesztett népszerűségéből, pedig a homeopátiás étrend kiváló kiegészítője.

Sokan talán nem is tudják, hogy a virág minden föld feletti része ehető. Nyers fogyasztásra ajánlott. Picit kesernyés ízét a mustárolaj- tartalma adja,ezért a mustárhoz hasonlítják. Salátákhoz,sajtokhoz adhatjuk.

Természetes gyulladáscsökkentő hatása van.Csíraölő hatása miatt pedig kiváló fertőzések,elsősorban hugyúti megbetegedések gyógyítására is.

C- vitamint,vasat és káliumot is tartalmaz,ezért vérképző ,immunerősítő és sebgyógyításra is használható.

A bimbókat ecetes- sós lében tartósítva,kiváló csemegét kapunk.Íze a kapribogyóéhoz hasonlít.

A biokertészek megbecsült segítsége,hiszen gyümölcsfák köré vetve,távoltartja a vértetveket.

A  würzburgi egyetem szakembereinek döntése alapján a kerti sarkantyúka lett a 2013-as esztendő gyógynövénye Németországban.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)