Jump to content

“Tisztíts meg engem izsóppal, és én tiszta leszek.”

2018. 01. 22. 09:57

A Biblia is gyakran említi; így a vér hintésére II. Móz 12:22 ("És vegyetek egy kötés izsópot és mártsátok a vérbe, a mely az edényben van, és hintsétek meg a szemöldökfát és a két ajtófélfát abból a vérből, mely az edényben van"), vagy a bélpoklosok rituális tisztulására használatos növényként (III Móz 14. IV Móz 19:6).

A történelem során ez a fűszernövény egyre inkább gyógynövénnyé változott. Két fajtájáról beszélhetünk a mezei és a kerti izsópról.

A kerti izsóp - Hyssopus officinalis - igen dekoratív illatos évelő füvet széles körben ősi idők óta használják. Aki méheket szeretne kertjébe, ültessen izsópot.

Az izsóp minden része erősen aromás illatú. Elmorzsolt leveleinek illata inkább a mentáéra hasonlít, kék virágai sűrű fürtökben lógnak.

Talajban nem válogatós, szereti a fényt; száraz domboldalak betelepítésére alkalmas; nem kíván zsíros földet, hanem napfényt. Szaporítható magról, dugványozással és tőosztással. Gyommenetesen kell tartani, ezért évente egyszer- kétszer kapálást igényel.  A magvak két- három évig csíraképesek. Az érett magjait elszórja, így saját magát fönntartja a növény.

Jó a fagytűrő képessége. Gyökerei és gyökértörzse a nálunk előforduló teleket károsodás nélkül vészeli át. Szárazságtűrő. Csírázáskor viszonylag nagyobb talajnedvességet igényel, később öntözés nélkül is megél. Kétszeri vágása akkor lehetséges, ha az első kaszálás után csapadékot vagy öntözést kap.

Gyökere és gyökértörzse karószerű. Gyökere erősen elágazó, mélyre törő, nagy talajréteget sző át. Gyökérnyaka többfejű, melyből több szárat is fejleszt. Szára egyenes, általában mereven felálló, a tövétől kezdve fásodik, felfelé fokozatosan csökken a fásodás mértéke. A szára a család sok fajához hasonlóan szögletesen négyoldalú. 50-70 cm magasságot ér el, csak a felső részében marad zöldes lágy szárú, végig gyéren szőrös.

Levelei keresztben átellenesen állnak, ép szélűek, fénylő, sötétzöldek, szálasak, lándzsásak, csúcsuk kissé lefelé hajlik.

Kissé kámforos, fűszeres illatú, enyhén kesernyés ízű fűszernövény. Emésztést segítő hatása miatt számos ország konyhájában használják elsősorban zsíros, nehéz ételek, pecsenyék fűszerezésére.

A levelek és virágok főzetét a tüdő, orrüreg és torok gyulladásos betegségeiben alkalmazzák, és külsőleg zúzódások borogatására a dagadás és elszíneződés megakadályozására. Köhögéscsillapító, vérnyomást emelő, asztmás, hurutos panaszok esetén használjuk, de szélhajtó, gyomorerősítő, izzadást csökkentő hatása is van. Magas vérnyomás esetén ellenjavallt ! Kis gyerekek szintén ne fogyasszák! Elzárva tartjuk !

Vírus-, baktérium- és gombaellenes szer, elpusztítja a genitális- és ajakherpeszt kiváltó herpes simplex vírust.

Csökkenti a reumás fájdalmakat és az izomgörcsöket, a fürdővízbe szórt izsóp nyugtató és izzasztó hatású. Illóolajok (pinokamfon, pinén, kamfén, szekviterpén-alkohol), flavonoidok, cseranyagok, és keserűanyagok (marrubin). Ezenkívül glikozidát, gyantát, cukrot tartalmaz.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)