Az ókori görögöknél nagy tisztelete volt a zellernek. Az atlétikai versenyek győzteseit virágcsokor helyett néhány zellerlevéllel jutalmazták. A rómaiak vértisztító növényként tisztelték, talán ez lehet a magyarázata, hogy zellerből font koszorút hordtak a nyakukban a másnaposságtól tartó férfiak.
A zeller egyik jellemző jó tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz (55mg%), kalciumot (50mg%), foszfort (60mg%),vasat (0,4%), káliumot (2,35mg%), A-, B1-, B2-, C-, K vitaminokat és nyomelemeket.
Mivel a kalóriatartalma igen alacsony – fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban –kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak is. A benne található rostoknak köszönhetően segíti a bélrendszer működését, mely nagyban hozzájárul immunitásunk megőrzéséhez is. Szív- és érrendszeri problémák esetén is segítségünkre lehet, hiszen magas nátrium és kálium tartalma miatt, szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, de a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is fontos szerepe lehet. A B12-vitaminon kívül, nagyon jó B-vitamin komplex forrás, így segíti a fokozott koncentrációt és stressz oldást. Rendszeresen sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít.
Az illóolajok a növény minden részében meglelhetők, ezek adják meg jellegzetes illatát és ízét. A zellerből nyert illóolajok idegrendszeri panaszok, ízületi gyulladások és a gutaütés kezelésében használatosak. A magja, a szára és a gyökere kiváló vízhajtó. A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása.. A zellerlé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav- lúg tartalmát.
Háromféle változatával találkozhatunk. A metélőzeller, amely leginkább levélfűszer.
A halványító zeller, melynek szára úgy sárgul be, ha a zöld szárakat hozó fajtákat, szárát földdel betakarjuk, de ma már sok olyan újfajta is kapható, amelyek a bonyolult halványító eljárás nélkül is sárgás színűek lesznek.
És a gumós zeller, amelynek minden részét használjuk.
Bármelyiket is választjuk,vagy használjuk, nagyon fontos része étrendünknek.
A zellersó (őrölt zellerlevél és só keveréke) grillsültek fűszerezésére alkalmas.
Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kiváló levesízesítő, vagy a zellerkrémleves alapjául szolgálhat.
Mivel nagyon erős vízhajtó hatása van,ezért a vesebetegségben szenvedők, csak kellő odafigyeléssel használják!
Egyes embereknél a zeller néhány alkotórésze allergiás reakciókat válthat ki! Ezért ők inkább kerüljék!