Jump to content

Az ősz ajándéka

2018. 01. 30. 15:24

A birsalmát valaha szerették és megbecsülték, aztán elfelejtették és mellőzték, azonban ez a gyümölcs manapság reneszánszát éli a konyhában és a gyógyászatban egyaránt.

A birsalma - Cydonia oblonga - a kulturális emlékek szerint több mint négyezer éve ismert, és egyes Biblia- fordítók, -elemzők szerint az a bizonyos tiltott alma is birs volt valójában.

Mivel a meleget kedveli, többnyire azokon a tájakon ültetik, ahol szőlőt is termesztenek.Bokorméretű változata is van, de fája akár 4-6 m magasra is megnő.Lombhullató fa. Váltakozó állású, egyszerű levelei 6–11 cm hosszúak, épek, felül sötétzöldek, kopaszok, alul apró fehér szőrökkel sűrűn benőttek.A fajták zöme öntermékeny, vagyis nincs szüksége beporzásra. Májusban-júniusban virágzik. Sötétzöld levelei, látványos, rózsaszín- fehér virágai, érdekes alakzatokat formáló törzse és élénksárga termése miatt szívesen ültetik díszfaként is. Termése éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrökkel, melyek késő őszre ledörzsölődnek; az ekkorra érett, fényes aranysárga, kemény falú, erős illatú almatermés, melynek formája almára vagy körtére emlékeztető.  A szüret szeptember végén kezdődik, és az időjárástól és a fajtától függően akár november végéig, december elejéig is elhúzódhat. A fehér vagy sárgásfehér húsú termés molyhos felületű (kivéve a szmirnai fajtát, amely sima és viaszos), alma vagy körte alakú (ez csak formai eltérés, egyik sem külön faj), éretten sárgás (esetleg narancs színű), kellemes illatú.

Termése nyersen kellemesen édeskés, savanykás ízű. A legfinomabb almabor készíthető belőle. Kemény állaga miatt több munkaráfordítást igényel a tisztítása, darabolása és a préselése is, ezért kevesebben vállalkoznak rá.

Fogyasztható azonban megsütve is, de készítenek belőle gyümölcslevet, gyümölcszselét, befőttet, kompótot, gyümölcslevest, kandírozzák vagy birsalmasajtnak készítik el. Megfőzött gyümölcshúsa alkalmas likőrök, lekvárok, húsételek ízesítésére. Savanyított káposzta eltevésénél aromaanyagként használható. Kellemes illata miatt falusi lakások hagyományos illatosítószere.

Termése pektinben gazdag, nyákoldó hatású. Természetes pektinforrásnak is használják.

A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere.

Ínyencek szerint a kacsa aprólékból készült ragulevesnek pikáns ízt ad, a régi szakácskönyvek a bablevesbe is ajánlják.

Nem különösebben kedveljük, mert frissen szőrös, kemény és gyakran ütődött, sérült, gombás, barna foltos. Mire megérne, már le is pottyan a fáról, és csak a darazsak lakmároznak belőle. Nehéz meghámozni, kicsumázni, darabolni, ráadásul sokszor kukacos.

Nyersen fanyar ízű, kellemetlenül összehúzza a nyálkahártyát, feldolgozása viszont többnyire hosszú és munkaigényes folyamat

De rendkívül egészséges gyümölcs, mert viszonylag alacsony energiatartalom, jól lebomló szénhidrátok, valamint A-, B3-, B6-, Bg-, C- (és kísérője, a citrin, vagyis P-) vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium jelenléte jellemzi. Több értékes vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában.

(Forrás: edenkert.hu)