Jump to content

A fehérrépa

2018. 02. 17. 11:07

A petrezselyem - Petroselinum- nem egyszerűen zöldség,-  fűszernövény, hanem egyben gyógynövény is. Az ókorban inkább gyógynövényként, mint konyhai fűszerként tartották nagy becsben. Az antik Rómában gladiátoroknak adták a harc előtt, mert azt gondolták, hogy nemcsak a bátorságuk, hanem a bicepszük terjedelme is megduplázódik tőle. A görög orvosok úgy vélték, a petrezselyem a legerősebb vizelethajtó gyógynövény.

Kétnyári növény. Egyik évben maga a növény fejlődik ki, míg a másikban ernyősvirágzatot,

amelyekben magok érnek.

Mielőtt elvetnénk őket, fontos, hogy nagyon alaposan megmunkáljuk a talajt, ami nem csak a trágyázást jelenti,hanem a megfelelő mélységig történő ásást. Ugyanis, ha nem kellő mélyen ássuk az ágyásunkat, akkor a fejlődő petrezselyemgyökér arra keres magának utat, ahol puhább a talaj. Ebben az esetben fordulhat az elő, hogy sok ‘ujjas’ gyökeret fogunk találni ősszel. Fagytűrő növény, ezért akár benne is hagyhatjuk a földben és akkor tavasszal hamar lesz.friss, üde, zöld levelünk.

Két fajtáját különböztetünk meg. A levélpetrezselyem, más néven metélőpetrezselyem.

Rövid főgyökere elágazó, sok oldalgyökeret fejleszt. Gyökerének sárgásfehér színe hasonló a gyökérpetrezselyeméhez, de a belseje nem húsos, hanem rostos. Erősen elágazó gyökérrendszere ősi származására utal, mert a köves, sziklás területeken többszörösen kellett szétágazni, hogy termőföldhöz jusson. A gyökérpetrezselyemmel ellentétben a gyökerek fő funkciója nem a raktározás, hanem a rögzítés és szilárdítás. Táplálkozás szempontjából értéktelen gyökérzetével szemben dús, burjánzó levélzetet fejleszt.

A másik pedig a gyökérpetrezselyem.

Bármelyiket is vetjük, szedjük és használjuk, tudnunk kell milyen fontos szerepet játszik táplálkozásunkban.

Mindamellett, hogy nem létezik húsleves, gulyásleves nélküle, azért fontos élettani hatásokkal rendelkezik. A gyökér: droganyaga apiol, miristicin taralmú illóolajat tartalmaz 0,7-1 %-ban, B1,- B2,- C vitamin, található, természetes vastartalma meghaladhatja a 2,2 mg-

Levele: illóolajat, flavon-glikozidát, káliumot, kiemelkedően nagy mennyiségű C- vitamint, A-, és E- vitamint tartalmaz.

Termése: 4-8 % illóolajat, apiin glikozidát és sajátos zsírosolajat tartalmaz. Azonban nagy adagban mérgező: görcsöket okoz az anyaméhben, és károsítja a májat, vesét és a szívet. Tekintve a kockázatot, ma már nem javasolható a petrezselyem termésének alkalmazása, mert abban különösen nagy mennyiségű illóolaj van.

Myristicin nevű vegyület tartalma miatt nagy hatóerővel gátolja meg a tüdő- és gyomor daganat növekedését, és megakadályozza az újabb daganatok kialakulását.

Egy tanulmány szerint a petrezselyem leve megakadályozza az idekárosodások kialakulását. A köszvény, vagy ízületi gyulladások tüneteit csökkenthetjük, ha rendszeresen petrezselyem levet fogyasztunk. A petrezselyem igen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, ezért hatékony gyulladáscsökkentő.

(Forrás: zoldstudio.viragcenter.hu)