Jump to content

A pálmák ásza

2018. 03. 01. 10:08

A cikász pálma, vagy más néven szágó pálma - Metroxylon Rottb., Sagus Blume - roppant ősi fajta, már akkor hatalmas erdőket alkotott, mikor bolygónk kontinensei még szét sem váltak. Azóta is gyakran találkozni vele, ha trópusi helyen járunk, de nem is feltétlen szükséges messzire utazni, ha meg akarjuk lesni, mivel időközben kedvelt szobanövénnyé vált. Otthoni körülmények között azonban kicsit olyan, mint a viccbeli anyós, kényeskedő, és semmi sem jó neki igazán, főleg télen. Trópusi eredetét tekintve azonban ez természetes.

Szobanövényként tartva otthonunkban csak 1-2 méter magasra nő, de így is különleges impozáns látványt nyújtat. Egyszerű szárnyalt levelei az ananászéhoz hasonlóan a középső gömbből nőnek ki. A növények hím- vagy nőneműek. Ahhoz, hogy ősszel vörös magot hozzanak, mindkét nemből kell egy-egy növényt tartanunk, és a virágokat kézzel kell beporoznunk.A szágó pálma remekül mutat hűvösebb szobában vagy üvegházban.

Miközben az új leveleket hozza, a régiek folyamatosan lehullnak, így növesztve vastag fás törzsét. Igen lassan nő, ezért ideális növény a lakásokba.

A növény télen pihen, tavasszal kezd el új hajtásokat növeszteni. Amikor a téli pihenője lejár, tavasszal elkezdi leveleit és törzsét növeszteni.

Levele mérgező valamint elég szúrós, ezért kisgyermekek, és háziállatok közelében ügyeljünk erre.

Átültetés: 3-4 évente laza tőzeges földbe ültessük át. Azért csak ennyi idő után, mert ez komoly trauma a növénynek. Átültetés után kerüljük a huzatot, a mozgatást és túlöntözést.

Vízigény: Nyáron, mérsékleten öntözzük, de ne hagyjuk a földjét teljesen kiszáradni. Ebben az időszakban kéthetente adjunk neki tápoldatot is.Télen csak annyi vizet kapjon, hogy a földje ne száradjon ki.

Fényigény: Világos helyre tegyük, de óvjuk a tűző napsütéstől.

Hőmérséklet: Nyáron kedveli a napos meleg klímát, ezért érdemes kitenni a szabadba, kertbe, vagy teraszra. Óvjuk a huzattól.

Télen 12-15 fok az ideális számára.

Páratartalom: Szereti a meleg párás környezetet, télen érdemes párásítani a levegőt.

Tudnunk kell, hogy a szobai cikász soha nem fog virágozni, de gondoskodásunknak köszönhetően terebélyesre nő és így valóságos szobai dísz válik belőle.

Betegségeit leginkább a túlgondoskodás, vagy a magára hagyás szokta okozni. Ne locsoljuk agyon, de soha ne is hagyjuk kiszáradni, még télen sem! Télen párásítsunk!

(Forrás: hobbikerteszet.hu)