Jump to content

A kertek üdvöskéje - 1. rész

2018. 03. 07. 11:09

A szamóca - Fragaria -  mérsékelt klímájú földrészeken mindenütt elterjedt. A mi erdeinkben és tisztásainkon az erdei szamóca (Fragaria vesca) sötétvörös, édes, igen zamatos gyümölcsei érnek.  Roppant sok fajtáját termelik, és ezek igen gyorsan váltják egymást; az újak miatt elfelejtjük a régieket.

“ Kedves szamóca! téged
Én - én az istennek,
S az isten asszonyoknak
Tennélek asztalára.
Sőt, csak beszélni tudnál.
És csókot adni mindjárt
H
asonlatos lehetnél
A Lilla ajjakához." 

Írja Csokonai a szamócáról, mely a köztudatban helytelenül meggyökeresedett eper néven ismert. Pedig epernek nevezzük azoknak a fáknak a gyümölcsét,( lehet az fehér, vagy fekete), melynek leveleivel valamikor a selyemhernyókat táplálták.

A kezdő kertész nagy megelégedésére az ősszel telepített szamóca a következő év tavaszán már vígan terem.

Fényigénye: nem fontos számára a tűző napfény, sőt,félárnyékos helyen is gazdagon terem. Ha kertünkben mégis ilyen helyet találunk neki, akkor fontos, hogy a nyári hőség ne égesse a növény talaját, egressel, vagy ribizlivel ültessük körbe, amely némi árnyékot biztosít.

Talajigénye: A talaj tápanyag- és vízellátottságával szemben nagyon igényes növény, ezért fontos, hogy a kiválasztott ágyásrészen jó minőségű legyen a talaj, és telepítés előtt jól érett szerves trágyát dolgozzunk be a felső rétegbe.

Szaporítása: A szamóca szaporítása nagyon egyszerű. A legelterjedtebb eperfajták ostorindának nevezett szárakat növesztenek, és ezeken az indákon újabb fiatal növények fejlődnek ki. Egy-egy epertövön akár 10-15 ostorinda is növekedhet, indánkét 3-4 új epernövénnyel. Ezek az új szamócatövek az ostorindán keresztül az anyanövénytől kapják a növekedésükhöz szükséges tápanyagot, mindaddig, amíg saját gyökérzetük nem elég erős. Amint megfelelően kialakult az új tövek gyökérzete, az ostorinda fokozatosan elszárad és az új növények tovább fejlődnek a maguk módján. Mivel az ostorindákon kifejlődő új tövek augusztustól kezdenek elég fejlett gyökérzettel rendelkezni ahhoz, hogy az anyanövényről leválasztva életképesek legyenek és az időjárás is kezd hűvösebbé, csapadékosabbá válni, ezért augusztus vége - szeptember eleje a legjobb időszak az eper telepítésére. Az anyanövényenként 15-20 erőteljes fiatal epertővel nemcsak újratelepíteni lehet az egész ültetvényt, hanem bőven marad szétosztogatni is mindig, így biztosan könnyen és olcsón hozzájutunk néhány növényhez, ami elegendő egy kisebb epres kialakításához.

A kertekben leggyakoribbak az egyszer termő, nagy gyümölcsű fajták, amelyek május végétől június végéig szüretelhetők. A hónapos szamócák a nyár derekától késő őszig teremnek, de gyümölcseik aprók. Valamivel nagyobb a mosusz szamóca igen zamatos gyümölcse. A folyton termő szamócák gyümölcsei nagyok, és a nyár eleji, első nagyobb termésüket követően még többször érlelnek gyümölcsöt. Választhatunk tehát kedvünk szerint palántát.

(Forrás: image.hotdog.hu)