Jump to content

A fűszeres boróka

2018. 03. 08. 12:35

A népi hiedelem szerint, ha kis zacskóba borókát teszünk és azt felakasztjuk az ajtónk fölé, az meg véd minket a rossztól,az ártásoktól,rontásoktól.

A hagyományos szimbolikában a női erény jelképe.A Feng Shui-ban,mint a tolerancia, empátia növénye.

Sétánk során egy templom kertben hatalmas, elterülő cserjére lettünk figyelmesek. Lehajoltam, és levettem egy kis levelet,tenyeremben összemorzsoltam és nehéz,aromás szag ütötte meg az orrom. Érdekelt,milyen növényt is szagoltam,hazaérve,utánajártam,és azt találtam,hogy ez a nehézszagú boróka.Azt is írták,hogy ez bizony mérgező. Hát nem minden boróka alkalmas fűszerezésre? Bizony nem.

Egész Európában és onnan déli, északi irányban leggyakrabban előforduló boróka fajta a közönséges boróka- Juniperus communis- melynek termését használják különféle gyógyászati célokra és fűszerként is. Népies nevén, borsfenyő,gyalogfenyő.Ez az örökzöld cserje kétlaki növény. A nőivarú egyedek elfekvőek,míg a hímivarúak magasra nyúlók, bókolók,3-5 méter magasak.Kérge szürkésbarna,szalagosan lefoszló.

Lassan növő, szárazságtúrő, a meszes talajt épp úgy kedvelő,mint a mészmenteset.Levelei hármasával szórtan állnak,keskeny háromszög alakúak,szúrós hegyben végződnek.Szürkés színükkel felfelé fordulnak.Hazánkban május közepén virágzik.

A nőivarú cserjéken rövid,hengeres virágai,kicsi, rügyszerűek,melyek a levélhónaljakból növő törpehajtásokon nőnek.  Tobozbogyó termése maga a borókabogyó.Három tobozpikkely összenövéséből keletkezik.Az első évben még zöld termés a második évben,ritkább esetben a harmadikban kapja feketés-kékes színét,mely hamvas,viaszos bevonatú. Ezért ugyanazon növényen találhatunk érett és éretlen bogyókat is.Fontos,hogy csak az érett bogyókat gyűjtsük.

Fája kemény,de könnyen munkálható. Mivel sok benne a gyanta és az olaj,ezért a rovarkártevői nincsenek.

Az érett bogyók illóolajának vizelethajtó,méregtelenítő hatása van. De fontos tudni,hogy napi egy csepp a kockacukron elegendő.Mivel erősen veseizgató hatása van,ezért nem javasolt kismamáknak és mindenképpen beszéljük meg szakemberrel, ha vizelet hajtásra szeretnénk használni.

Magas cukortartalma és illóolaja miatt a gin egyik nélkülözhetetlen összetevője.Felhasználják még a borovicskához és a geneverhez  is.

A boróka ugyan nem védett növény a fás társulása védendő, növénytársulása pedig fokozottan veszélyeztetett. Ilyen jégkorszakból ránk maradt reliktum a Kiskunsági Nemzeti Parkban megmaradt büszkeségünk az úgynevezett ősborókás,mely borókás-nyáras társulás.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu)