Jump to content

A sárkányölő

2018. 03. 11. 10:07

Ázsiából és a Távol- Keletről került Európába. Ázsia pusztáin honos, valószínű, hogy a népvándorlás során még őseink hozták be a Kárpát- medencébe és terjesztették el, de igazából a 16-17. századtól használt.

A tárkony latin nevéből – Artemisia Dracunculus - az első tag Artemiszre, a Hold és vadászat görög istennőjére utal, és a kapcsolat valószínűleg a tárkony ezüstös leveleinek köszönhető, melyek mintha holdfényben fürödnének. A második tag a sárkányokra utal, és oka, hogy a tárkonyt sokáig kígyómarás ellenszerének tartották, a kígyó és a sárkány sok nyelven ugyanaz a szó.

Fűszer- és zöldségnövényként világszerte termesztik.Erdélyből került Magyarországra.

Levelei illatosak, lándzsa alakúak kissé szőrösek. A fűszerkertbe magról a legkönnyebb szaporítani, a magokat március végén, április elején vessük el cserépbe vagy a kertbe, napos helyre. A palántákat csak májusban ültessük ki a kertbe, amikor már a talaj elég meleg és van elég fény és napsütés. Ha kertbe szeretnénk ültetni tárkonyt érdemes mind az oroszt mind a franciát telepíteni, mert bár a francia levelei aromásabbak, és finomabbak, ha egy olyan ételt szeretnék fűszerezni ahol a tárkony csak mellékszereplő az orosz tárkony, lesz az ideális partner. Mindig csak óvatosan adagoljuk az étel mellé ezt a fűszert, mert erős aromája könnyedén elviszi az étel eredeti ízét.

Közepes hőigényű növény. A magok 4-5 °C-on már csírázásnak indulnak. Későbbi fejlődéséhez elegendő 15-20 °C is, de a nagy melegtől sem károsodik. Fagytűrő képessége kiváló. Hótakaró nélkül is elviseli a fagyokat, ezért hazánkban ritkán fagy ki. Zöld hajtásai néhány fokos késő tavaszi vagy kora őszi fagyot károsodás nélkül elviselnek.

Fényigénye is közepes. Gyengébb fényben, félárnyékban is termeszthető. Fejlődéséhez elegendő, ha fa, ház vagy egyéb építmény takarása miatt csak délelőtt vagy csak délután kap napsütést. Ilyen fekvésben azonban némi illóolaj- csökkenésre kell számítani. Legjobb minőséget, 1-2%-os illóolaj- tartalmat napos területen termesztett növénytől várhatunk.

Erőteljes növekedéséhez és nagy lombfelület kialakításához sok vízre van szüksége. Vízigénye a legnagyobb értéket a július közepi virágzás előtt éri el. Vízszükséglete ellenére nyirkosabb fekvésű területeken hazánkban öntözés nélkül is termeszthető. Száraz vidékeken, különösen laza, homokos talajon, évente többször is pótolni kell a hiányzó csapadékot.

Termőterületének kiválasztásánál a nagy vízigényének kielégítését tartsuk szem előtt. Ügyeljünk azonban arra, hogy a pangó vizes, magas talajvizű területeken könnyen kipusztulhat. Jó vízgazdálkodású, nyirkos talajok a legmegfelelőbbek számára.

Ha cserépbe szeretnénk, tárkonyt ültetni válasszunk laza jó vízáteresztő képességű virágföldet, és minden esetben kerüljük a pangó vizet, de ne is hagyjuk a földjét teljesen kiszáradni. A cserepes növényeket inkább helyezzük szélvédett félárnyékos helyre, ahol csak reggel vagy csak délután éri a napfény. A tövek 10-12 évig elélhetnek, de hajtásképző tevékenységük 5-6 év múlva fokozatosan csökken, ezért érdemes a növényeket három- négyévente újra telepíteni, mert elvesztik aromájukat.

Az illóolaj legfontosabb komponense az esztragol, amely fenil propán származék, az ánizs és az édeskömény jellegzetes illatát és ízét adó anethol izomerje. Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet.

(Forrás: szrterra.wordpress.com)