Jump to content

A zöld rózsa

2018. 03. 15. 15:33

A brokkoli -Brassica oleracea convar. botrytis var. italica - termesztése valahol Dél Európában kezdődött 300-400 évvel ezelőtt, valószínűleg Olaszország napsütötte kertjeiben indult el ez a különleges zöldség, amely a karfiol közeli rokona. A vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Közeli rokonai közé tartozik a karfiol, a fejes káposzta, a bimbós kel és a karalábé.

Nem fehér, mint a karfiol, hanem zöld, illetve kékeszöld és kissé lazább annál. A másik különbség - ami a brokkoli előnyére válik - hogy a karfiol igényes növény (palántázni kell, sokat öntözni, a rózsáját védeni a napsütéstől), a brokkoli igen türelmes, a meleget, a hideget és a napfényt egyaránt elviseli, és egyszerűen termelhető. A harmadik tulajdonsága, ami elsősorban a házikertek növényévé avatja az, hogy nem egyszer terem, mint a karfiol, hanem folyamatosan; a fő virágzat levágása után a levélhónalji rügyekből új fejecskék képződnek, és ez egészen az őszi fagyok beálltáig tart.

A brokkolit a kert napos vagy félárnyékos részébe is ültethetjük, de vízigénye magas, főleg a fejlődési időszakban kell rendszeresen locsolni a földjét.

Ha szeretnénk nagy erős vitamindús brokkolit nevelni kertünkben, a titok a tápanyag dús talajban rejlik.

Vethetjük helyre és palántázhatjuk. Ha helyre vetjük, amikor eléri a palántázható nagyságot, ritkítsuk, máskülönben a fejlődő növények elnyomják egymást.

A magokat már márciusban előnevelhetjük védett helyen, vagy fóliasátorban, de ha a szabadföldbe szeretnénk vetni, akkor április közepétől vessük a magokat hidegágyba, vagy a zöldség ágyásokba.

Az előnevelt palántákat öthetesen már kiültethetjük a szabadba állandó helyükre, egymástól kb. 60-70 cm sor és 40-50 cm tőtávolságra. Ültetés előtt kora tavasszal, vagy a termesztési időszak végén ősszel, forgassunk be az ágyásokba istállótrágyát, vagy jó minőségű komposztot. A brokkoli csak tápanyag dús jó minőségű morzsalékos talajban tud szépen fejlődni, amely szinte állandóan nyirkos.

A nyár első felében, amikor a brokkoli növekszik, ne felejtsük el rendszeresen öntözni, mert a szárazság hatására leáll a fejlődés.

A szedés akkor kezdhető el, amikor az első hajtásrészek elérik a 20 cm.-t ,de a virágok még nem nyílnak meg.A brokkoli rózsáit akkor szedjük, amikor elérte teljes méretét, de a bimbók még zártak. A főrózsa kivágása után a növény oldalrózsákat fejleszt, de méretük már lényegesen kisebb. A jó minőségű friss brokkoli rózsák szárazak, kemények, ropogósak, egységes sötétzöld színűek, sárga foltoktól mentesek. A virág fellevelei élénk színűek és nem fonnyadtak. Szezonja novembertől márciusig tart, de ropogós rózsáit fagyasztva bármikor fogyaszthatjuk. A friss növényt hűtőben nyitott zacskóban néhány napig tárolhatjuk, igen romlandó. A fagyasztást jól bírja, nyersen és párolva is. -20°C alatt tárolva akár egy évig is fogyasztható marad. Számtalan étel készíthető a brokkolival, többek között levest főzhetünk belőle, de párolva köretként is adhatjuk húsok mellé.

A brokkoli sok vitamint tartalmaz, leginkább béta- karotint (pro-A), folsavat (B9) és aszkorbinsavat (C), de jelentős a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kalcium, és vastartalma is. Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben.

(Forrás: balintgazda.hu)