Jump to content

A vakondűző szép virág

2018. 03. 26. 08:53

A keresztény hagyományok szerint miközben Jézust keresztrefeszítették az összes virág lehajtotta fejét kivéve a büszke császárkoronát, mely ezért arra ítéltetett, hogy örökké bókoló virágokat növesszen.

A görög mitológiában Hyacinthust, Apolló barátját (aki tulajdonképpen több volt, mint egyszerű barát) egy véletlen baleset során Apolló egy diszkosszal halálra sebezte. Hyacintus véréből virág fakadt, amit később róla Hyacinthusnak, magyarul jácintnak neveztek el. A jácint azonban ma nem honos Görögországban, ezért a növényekkel foglalkozó történészek a császárkoronát vélik felfedezni a történetben szereplő ókori jácintban.

A császárkorona neve annyira találó, hogy minden nyelven ezt az elnevezést birtokolja.

A császárkorona - Fritillaria imperialis - a liliomfélék családjába tartozik. Iránból (Perzsiából) a tizenhatodik században került Isztambulba, ahonnan Bécs császári kertjeibe jutott. Később főleg a szerzetesek révén Európa kolostorkertjeiben kedvelt dísznövény lett. Eredeti élőhelyén köves területeken, cserjésekben él. A császárkoronának mocsárréteken élő magyarországi rokona a kockásliliom (Fritillaria meleagris), amely élőhelyeinek eltűnése miatt védelem alatt áll.A virágzati szára kimagaslóan hosszú a hagymás növények között, akár a másfél méteres magasságot is elérheti. A száron keskeny- lándzsás levelek sorakoznak. A szár végén örvökben álló, narancssárga leplű, bókoló virágok pompáznak. A virágok felett kócos üstök található, amelyről nevét is kapta.Számtalan fajtája létezik, de a legelterjedtebbek a tradicionális ‘Aurora’ (narancs piros virágú), a ‘Lutea’ (sárga virágú) és ‘Rubra’ (sötétvörös virágú) fajták.

Télálló, ámde erősen mérgező hagymáit szeptember- októberben kell napos vagy félárnyékos helyre, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajba ültetni. A méretes hagymákat legalább 20 cm mélyre, egymástól 30-40 cm-re duggassuk el, lehetőleg oldalra fordítva, hogy a víz ne tudjon megállni rajtuk, így megakadályozzuk, hogy elrothadjanak. Ha elég helyük van, szépen érvényesülnek lándzsa alakú levelei is. Az akár 1,5 m magasra megnövő szárakon ragyogó sárga, narancs és piros harangvirágokat hozó növény csoportosan ültetve is gyönyörű, de nagyon mutatós, ha tavaszi hagymások közül magasodik ki 1-1 szál.

Egyedüli „negatív” tulajdonsága, hogy a csodás küllem kellemetlen illattal párosul: virágai állítólag ázott róka bunda szagát ontják. Ez az apró hiányosság azonban nagyon hasznos a kertésznek, aki védeni szeretné a portáját mindenféle kellemetlen betolakodótól: vakondoktól, egértől, patkánytól. Illatos hagymások – jácint, nárcisz, árvácska – közé ültetve mi nem is érezzük a kellemetlen bukét, de az állatok igen. Úgyhogy, aki félti a szép zöld gyepet a vakondtúrásoktól, mindenképpen ültessen köré császárkoronát!

Napos és félárnyékos helyeken is jól érzi magát, de az előbbi esetben mindenképp gondoskodnunk kell a rendszeres öntözésről. A tápanyagban gazdag, üde talajokat kedveli, ezeken a helyeket hosszú éveken át virágzik. Hagymája télálló, általában elég 4-5 évente átültetnünk.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)