Jump to content

A fekete gyöngyszemek

2018. 04. 07. 09:22

Az áfonya többek között Észak- Amerikában őshonos növény, és régóta elismert és fontos része az amerikai indiánok étrendjének. Az indiánok jöttek rá annak idején, hogyha e bogyós gyümölccsel dörzsölik be a szárított húsokat, akkor lassíthatják azok romlását. A korai telepesek az indiánoktól lesték el az áfonya gyógyászati célú felhasználását: az indiánok ugyanis megfőzték az egész növényt a bogyókkal együtt, és a főzetet többek között hasmenés kezelésére használták.

A fekete áfonya - Vaccinium myrtillus - népies nevein: havasi meggy, boronyica, havasi meggykoró, kakojza, kukajsza, kukujza, molabogyó, afinya az erdélyi havasok jellegzetes gyümölcse. Savanyú talajú tölgyesek és bükkösök lakója, de behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is. A sekély, savanyú talajú erdőkben általában csoportosan - tömegesen jelenik meg.

Borsó nagyságú, hamvaskék termése a vadas ételek híres ízesítője.

Alacsony növésű (30–60 cm), gazdagon elágazó félcserje. Legyökeresedő ágai, hajtásai szögletesek, zöldes színűek, akár ezer négyzetméteres kolóniák is hajthatnak egyetlen tőről. Levelei tojásdadok, kihegyezettek, finoman fűrészesek, kopaszak. Virágai rózsaszínnel futtatottan zöldes színűek, levélhónaljakból fejlődnek, áprilistól júniusig nyílnak. A gömbös, korsó alakú párta halvány zöldesvörös, az érett bogyó gömbös, feketéskék, hamvas.

A faiskolákban nemesített változata nagyobb bogyókat terem. A humuszban gazdag, savanyú kémhatású, vízzel közepesen ellátott talajt szereti. A kert félárnyékos részeinek szép dísze is lehet.

Mielőtt azonban helyre ültetnénk a tövet, meg kell vásárolni. Csak alapos körültekintéssel vegyünk tövet/ töveket. Sajnos a konténeres növények valóban nagyon szépnek, fejtettnek és egészségesnek is tűnnek. Ámde, mikor elérkezik a termési idő azt látjuk, hogy a bogyók kicsik, és beltartalmi értékük is silány, bár nem ilyennek vásároltuk. Vagy, csak sínylődnek, szinte vegetálnak csupán a helyreültetés után és nem azért, mert rossz helyre kerültek, hanem mert fertőzöttek, betegek vagy nemis nemesített tövek. A megvásárolt 3-4 szálból álló töveket 30 cm mély gödörbe, a kiásott föld és tőzeg keveréke kerüljön. Ha több tövet ültetünk, akkor a tőtávolság 100 cm legyen. Az áfonya metszése az első 5-6 évben kerülendő!

A bogyók sok kalciumot, foszfort és vasat, C, B1 és B2 vitamint, 6-7 % gyümölcscukrot és 0,7 % titrálható savat tartalmaznak. Zamatuk igen kellemes, különösen a vadhúsokat ízesítik.

Nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy azon személyeknél, akik napi 15 dkg áfonyát fogyasztottak rendszeresen, a vérben lévő antioxidánsok mennyisége jelentősen emelkedett, és a kutatók szerint ez elengedhetetlen a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések , a cukorbetegség, az öregedés, a rák, a makula degeneráció és a szürkehályog kialakulásának megelőzéséhez.

A közelmúltban azonban megjelent egy kísérlet publikációja, amelyből az derült ki, hogy az áfonyát nem szabad tejtermékekkel együtt fogyasztani, mert elveszti legfontosabb értékét.

A legújabb kutatási eredmények alapján az áfonya valóban megérdemli jó hírnevét: mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben.

(Forrás: biocity.hu | kép: pixabay.com)