Jump to content

A szerény zöldség

2018. 04. 30. 16:00

Ez a zöldes, vagy lilás héjú gumót növesztő növény szerényen éldegél konyhakertünkben. Pedig sokkal több van benne,.mint gondolnánk. Zöld leveleiből gyakran a nyulak, vagy a tyúkok profitálnak, legrosszabb esetben a szemétre kerül.

A káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó karalábé - Brassica oleracea convar. acephala var. Gongyloides -  termése valójában a szárgumója, amely a főszár megvastagodásával képződik. Valójában raktározó szerv, ezt fogyasztjuk. Magyarországon a 17. század óta termesztik.

A karalábét kertünkben elő- és utóterményként termeszthetjük. Vetés vagy kiültetés előtt a talajt töltsük fel komposzttal, érett istállótrágyával, hiszen sekély gyökérzete abból a kis talajmennyiségből táplálkozik, ahová beültetjük.

A magról vetés már kora tavasszal elkezdhető, mert nagyon jól bírja az éjszakai hidegeket.  A karalábé vetés után 4-6 hét múlva már kiültethető méretű palántát produkál. A palánták április végétől május közepéig ültethetők ki. Jó, ha tudjuk, hogy a fagyos napok beállta előtt hat héttel kiültetett palánták hozzáedződnek a hideghez, és ízük sokkal édesebb lesz. Az utolsó fagyok előtt egy hónappal kiültetett palánta pedig sokkal edzettebb lesz.

A karalábé a gyengén savanyú vagy semleges kémhatású talajban érzi jól magát.

Fényigénye közepes. Fényszegény időszakban megnyúlt gumót fejleszt, úgyhogy ne ültessük fák alá.

A karalábé sekélyen gyökerezik, ezért vízigényes! Egyenetlen vízellátás hatására gumója fölreped. Amikor a gumók elérték a dió nagyságot, attól kezdve a talajt nyirkosan kell tartani. A hosszabb tenyészidejű fajták a szárazabb körülményeket jobban tűrik. A fásodási hajlam a fajtától, a szedés időpontjától, -A későn szedett rövid tenyészidejű fehér karalábék megfásodnak! – és az öntözéstől függ. Száraz körülmények között a karalábé tenyészideje megnő  „fás” lesz.

A karalábé ideális társa lehet a burgonya, bokorbab, borsó. Míg a paradicsom nem kívánatos a környezetében. Bár a tapasztalatok ebben eltérőek.

Gazdag C-vitamin forrás (62 milligrammot tartalmaz 100 grammonként), így hatékony antioxidáns, amely a káros szabadgyökök lekötésével lassítja az öregedési folyamatokat. B- vitaminokat is tartalmaz, így karbantartja az idegeket és az izmokat. Számos fontos ásványi anyag is van benne, mint réz, kalcium, kálium, mangán, vas és foszfor. A kálium a vérnyomást és a vízháztartást szabályozza, a vas a vérképzéshez szükséges, a magnézium pedig a csontok és az izmok egészségéért felel. Kisebb mennyiségben A- vitamint is tartalmaz a karalábé, amely a látás épségéért felel.

Fent már említés tettem a levelekről. Fontos tudni, hogy ehetők. Ugyanazokat tartalmazza, mint a gumó. Tehát nyersen fogyasztva, salátában gyorsabban jutunk hozzá, mintha a karalábét rágcsálnánk. De azért csak rágcsáljuk, mert bár nyulak nem vagyunk, azért mindarra szükségünk van,amit ez a zöldség nyújthat.

(Forrás: zoldstudio.viragcenter.hu | kép: pixabay.com/)