Jump to content

A védett csillagvirágok

2018. 05. 14. 10:04

A Liliomfélék családjának tagja, nemzetségének mintegy 90 fajtája ismert, hazánkban az Erdélyi, Őszi, Nyugati, Ligeti, Balkáni csillagvirág honos. A hazai lombos erdők védett kora tavaszi vadvirága. Dekoratív virágai miatt kedvelt kerti dísznövény. Mindegyik fajtája hagymás.

Tavaszi csillagvirág - Scilla bifolia agg. - évelő, igazán kicsiny termetű, kb. 10-15 cm magas, gyors terjedése és korai virágzása miatt rendkívül értékes. Színes lepellevelekből álló virága jellemzően kékek, ,de lehet fehér - Alba - , vagy rózsaszín - Rosea -is. A virágokat tartó hosszú kocsányt, két szíjszerű tőlevél öleli körül, innen a latin neve, amely “ két levelűt” jelent.

Védett növény!

A bókoló csillagvirág - Scilla siberica- kora tavasszal virágzó, kistermetű évelő hagymás növény. Bár kicsi, alig egy arasznyi virágról van szó, igazán szép virágfelületet alkot a természetben és kertünkbe ültetve is.

Virágai csillag alakúak, kék színűek, a szár végén bókolnak. Levelei vékonyak és hosszúkásak, erőteljesebb fűszálra emlékeztetnek.Könnyen gondozható, igénytelen növény, ami a téli hidegeknek is ellenáll. Ültetési helyéül választhatunk, világos, és félárnyékos helyet is. Talaj tekintetében egyáltalán nem válogatós, ahogy az öntözésre sem kell gondot fordítani.

Ahogy a hagymásoknál megszokott, a bókoló csillagvirág esetében is visszaszáradnak a levelek a virágzás után. Csak akkor távolítsuk el őket, ha már teljesen leszáradtak. Szaporítani hagymákkal lehet.

A hófény - Chionodoxa -, viszonylag korán, március- április tájékán virágzó, a mediterrán tájakról származó évelő hagymás növény.  A kistermetű növény csillag alakú virágai, kék, fehér, rózsaszín és világos lila színben játszanak.

Levelei hosszúkásak, vastagabb fűszálra emlékeztetnek. A kecses növény jól mutat sziklakertekben, cserjék és fák közelében is. Ültetési helyéül választhatunk félárnyékos és napos helyet is, ahol a talaj tápanyagban gazdag, és jó vízáteresztő képességű. Más teendőnk nem is akad vele.

Perzsa csillaghagyma - Scilla mischtschenkoana - Iránban és a Kaukázusban őshonos kistermetű hagymás évelő, melynek világoskékkel csíkozott virágai vannak. A virág széles tőlevelei márciusban jelennek meg. A hosszú kocsányon nyíló illatos, halványkék, csillag alakú virágok porzóit szürkéskék színű pollen teszi még értékesebbé. Ez a télálló növény ideális lakója lehet sziklakerteknek, balkonládáknak. Legjobb, ha csoportosan ültetjük.

(Forrás: hobbikerteszet.hu | kép: pixabay.com)