Jump to content

A dézsában hajtatott zöldségnövény

2018. 05. 29. 10:10

E különleges növény virágai egy angol népmese szerint azért olyan szép kékek, mert egy hajóra szállt és soha vissza nem tért kedvese után síró lány szemeit őrzik.

Egy másik érdekesség, hogy a katángkórót gyakran ültették virágórába, mert virágát meghatározott órában nyitja, és pontosan öt óra múlva becsukja. A nyitás időpontja a földrajzi szélességtől függ.

Ha a cikória  - Cichorium intybus var. foliosum - kerül szóba, akkor általában a pótkávéra gondolunk. Pedig ez az arab orvosok gyógynövényként ismerték el. Vadon előforduló őse a katáng, amelynek virágzatát forrázva gyógynövényként használják.

Mivel két éves növény, ezért az első évben gyökeret ereszt és levélrózsát növeszt. Több fejű, erős, hengeres-karó alakú, 1,5 méternél is mélyebbre hatoló gyökere van.  A gyökér jelentős tápanyagraktár, elsősorban szénhidrátot (inulin) raktároz. Az alsó levelek nyelesek, visszás- tojásdadok vagy lándzsásak, a felsők gyakran szíves- nyilas vállból lándzsásak.

A második évben kerül sor a virágzásra, és a magok beérésére. A virágzathoz tartozó fellevelek lándzsásak vagy tojásdadok. A nyelves fészkes virágok egyesével vagy többesével állnak. A virágok világoskékek, csak a reggeli órákban nyílnak. Termése kaszat.

Talajigénye közepes,inkább homokos, vagy vályogos talajba ültessük. Frissen szerves trágyázott talajba ne kerüljön, mert az csökkenti a gyökerek eltarthatóságát. A gyomirtó szerekre is érzékeny. Magvetés előtt talaját mélyen ássuk fel, majd gereblyézzük, hengerezzük, sima felszínű, apró morzsás vetőágyat létrehozva. A megvetés viszonylag kései oka, hogy a gyökereket túl hosszan kellene tárolni a téli felhasználásig. Májusban 2,5 cm mélyen vessük.  A kikelés után a gyomlás a legfontosabb feladatunk a rendszeres öntözés mellett. 15 cm-es tőtávolságra ritkítva termeszthetjük. Száraz időben a vizet meghálálja. Tápanyagigénye közepes. Gyökere akkor fejlődik megfelelően, ha a talaj nem túl nedves, nem túl kötött. Ellenező esetben a gyökerei elágaznak, ezzel megnehezíti az őszi felszedést.

A gyökereket október közepén ajánlatos felszedni, nehogy a korai fagyok még a földben találják. A gyökereket úgy lombtalanítjuk, hogy rajtuk 2 cm-es levélcsonk maradjon. Ha ennél mélyebben vágjuk le a leveleket, akkor a gyökér esetleg nem hajt ki.

Hajtatásra legalkalmasabbak a felül 4 cm átmérőjű, zömök gyökerek, de 2 és 7 cm között valamennyi gyökér felhasználható.  A gyökereket a hajtatás megkezdéséig fagypont körüli hőmérsékletű, nem nagyon száraz levegőjű helyiségben, nyirkos homok között tároljuk. Erre a célra a legmegfelelőbb a pince vagy ahol van, a melegágy.

Hajtatni november végétől február végéig lehet. A válogatott gyökereket belehelyezzük egy olyan vödörbe, amelynben 20 cm föld van, úgy, hogy a koronájuk (felső, legvastagabb csúcsuk) ne legyen magasabban az edény szélénél. A gyökerek közötti hézagot ugyancsak jó minőségű kerti földdel kitöltjük, és a földet megnyomkodjuk. Egy tízliteres műanyag vödörbe 8-10 darab, átlagos vastagságú gyökér fér el, és ez egyidejűleg elég salátát termel egy négytagú család számára.

A cikória értékes zöldségnövény. Jól segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostokat, meszet és foszfort tartalmaz. Karotin- (A- vitamin) tartalma alig valamivel kevesebb a sárgarépáénál. Jelentős jódforrás. Inulin tartalmára most figyelnek fel, amelynek kedvező hatása lehet a probiotikus bélflórára.

Ehetjük salátaként, de süthető is. Ilyenkor azonban vágjuk ki a torzsát, mivel az tartalmazza a keserű anyagot.

(Forrás: hobbikerteszet.hu | kép: pixabay.com)