Jump to content

Folyondárkékhüvely

2018. 06. 18. 19:51

Ez a botrányosan kellemetlen név, egy csodaszép évelő, vagy örökzöld növényt takar. Kelet- Ázsiában honos, 5 fajt számláló növénynemzetség. Nálunk még kevésbé ismert díszcserje.

A csokoládészőlő, másik nevén az ötlevelű akebia egy impozáns fagyálló kúszó cserje. Nem mindennapi virágával egzotikus dísze a kertnek.

Ötlevelű akébia - Akebia quinata - lombhullató vagy télizöld kapaszkodó cserjék. Leveleik tenyeresen összetettek, 3-5(-7) nyeles levélkéjűek. A levélszél ép, fogazott vagy hullámos. A virágzatok levélhónalji fürtökben állnak. A szirmok hiányoznak, a 3(-6) csészelevél lilás vagy zöldesfehér színű. A porzós virágok a virágzat csúcsán, a termős virágok a virágzat alján helyezkednek el, ez utóbbiak nagyobbak. A porzók szabadon állnak, a porzószál rövid. A termés húsos tüsző, a fonáki varrat mentén felpattanó. Dinnye, vagy nagyobb uborka formájú.

Kecses leveleivel és borvörös, vanília illatú virágaival díszít. Áprilistól májusig virágzik, kellemes vanília illatot áraszt. A méhek kedvence, erős nektárképző. Nagy virágzatai elérik a 10 cm-es nagyságot. Egy-egy virág akár 3 cm-es is lehet. Lilás rózsaszínű virágaiban a porzók lilák vagy bíbor színűek. Melegigényes, ezért védett helyre telepítsük. Termése dinnyeformájú, ehető, de fogyasztását gátolja, hogy rengeteg mag található benne.

Viszont termést csak akkor hoz, ha legalább két tő van egymás mellett. Ehető terméseit csak porzós párral együtt hozza, mint például az Akebia quinata 'Alba'.

Dísznövényként különböző tárgyak befuttatására alkalmasak, de ha ezeket túlnőtték, nem kívánatos helyekre, a környező cserjékre, fákra is felkapaszkodnak, ezért figyelmet igényelnek. Földön futtatva örökzöld árnyéki gyeppótló, de így nem terem. A magyarországi klímát jól viselik, talajban nem igényesek. Leveleik szépek, áttelelhetnek, virágaik érdekesek, de termést nálunk ritkán hoznak. A fiatal növények kissé fagyérzékenyek.

A hagyományos kínai orvoslás az ötlevélkéjű akébia hajtásait használja fel.

Az akebia növekedése gyors, akár 6-10 méterre is megnőhet. Dugványozással és gyökértörzs feldarabolással is szaporítható.

Talajigénye: tápdús és jó vízáteresztő talajt igényel. Napos vagy félárnyékos helyet igényel.

Érzékenysége: hihetetlen, de egészen -15 °C fokig fagyálló, de csak védett helyen.

Termése októberben érik. Hazájában - Japánban zöldségként – olajban kisütve fogyasztják.  Indája kosárfonásra is alkalmas.

(Forrás: hobbikerteszet.hu | kép: wikipedia)