Jump to content

A légies tollas- borzas

2018. 07. 03. 10:23

Nincs az a jól megtervezett évelőágyás, amelyiknek ne lenne szüksége egy szabálytalanabb, lazább foltra, hogy ezzel is oldódjon kissé a szigorúbb rendben telepített növények ritmusa.

Erre a feladatra pedig azt hiszem tökéletes választás a tollborzfű. Megunhatatlan, mert kalászai a legváltozatosabb ütemben képesek lebegni a szélben, mi több, ehhez nincs is szükség igazi szélre, elég egy lágy fuvallat, és tollborzfüveink máris táncba kezdenek.

A növény magassága elérheti akár az 1 métert is, szélessége pedig a 80 cm.t, így ha erkélyre vagy teraszra szeretnénk telepíteni csak nagyméretű dézsába, ültessük.  Nem tévedünk sokat, ha egy növényre legalább háromnegyed négyzetméternyi helyet számítunk. A növény szárai őszre meleg barnára színeződnek, és kedves díszévé válnak a téli kertnek is. A szárakat nem kell télre visszavágnunk, viszont a fagyok elmúltával már nekieshetünk egy éles metszőollóval, nagyon rövid, akár három- négy centiméteres magasságú frizurát érdemes készítenünk neki.

Kedveli a napos meleg kertrészt, és a laza jó vízelvezetésű talajt, a pangó víz hamar a növény pusztulásához vezet.

A tollborzfüvek világbajnok csapata vagy hetven fajból áll, tagjai szinte kivétel nélkül a mérsékelt vagy a meleg éghajlatú területeken élnek. Nincsenek különleges igényeik, egy közepesen kötött, jó tápanyag ellátottságú föld tökéletesen megfelel nekik. Nem támasztanak extra igényeket akkor sem, ha öntözésről van szó: megelégszenek átlagos öntözővíz mennyiséggel. Inkább szárazon, mint tocsogó - iszapos földben!

A levélzetet csak tavasszal vágjuk vissza és ekkor végezzük el a tőosztást is, de magvetéssel is szaporíthatjuk. a kikelt palántákat egymástól 20*20 cm sor és tőtávra ültessük el.

A díszkertekbe alighanem az Évelő tollborzfű - Pennisetum alopecuroides - kerül a leggyakrabban. Többféle néven találkozhatunk vele, hol Keleti tollborzfűnek, hol Lámpatisztítófűnek vagy éppen Kínai tollborzfűnek nevezik. Kelet- Ázsiában és Ausztráliában honos, nálunk a díszkertben vagy dézsában egyaránt nevelhető. A nagykönyvek szerint augusztustól kezd virágzani, de amióta az évszakok szokásos rendje felborulni látszik, a virágzás néha már júliusban elkezdődik.

A kínai tollborzfű egy dézsában is nevelhető évelő díszfű, amely augusztustól októberig virágzik kertünkben, erkélyünkön.

Amikor nem virágzik a növény akkor is mutatós, hiszen hosszú keskeny ívben meghajló levelei már önmagukban is díszesek és légiesek.

Kerti utak, járdák mellé is kiváló választás, a beton vagy a burkolókő egyenes vonalvezetése valósággal meglágyul a fölé hajló, ingadozó virágszáraktól.

(Forrás: hobbikerteszet.hu | kép: citygreen.hu)