Jump to content

Kicsi, de annál édesebb

2018. 07. 21. 15:19

A tök megítélése a gazdasági helyzettől függően sokat változott. Egyszer csemegének, másszor sertéstakarmánynak, sokáig pedig a szegények ételének tartották.

Míg 1920-1940 között évente 40-80 vagon nagydobosi sütőtök került a pesti piacra, a XX. század végére szinte teljesen feledésbe merült. Később bébiétel és ivólé formájában jelent meg, hogy napjainkra feltámadjon, és bemasírozzon a reformkonyhába és a csúcsgasztronómia világába egyaránt.

A Hokkaidó, vagy más néven japán sütőtök - Cucurbita maxima - igazi különlegesség, a tökfélék családján belül igazán édes ízével tűnik ki. Eredetileg New England-ból származik és onnan került Japánba. Neve Hokkaido szigetéről származik.

Magas karotin- és vitamintartalma miatt kedvező az antioxidációs hatása, ezáltal fogyasztása csökkenti a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. A Japán sütőtök C- vitaminban gazdag és magas szénhidráttartalma miatt tápláló étel. Fehérje-, rost-, és zsírtartalma elenyésző, annál több benne az ásványi- és vitamin anyag. Számottevő mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B3-, B6-, E- vitaminokat, folsavat és pantoténsavat.

Termesztéséhez a magyar éghajlati viszonyok kedvezően járulnak hozzá, ezért kertjeink földjein is kiváltképp jól érzi magát. 

Alkalmas levesnek, pürének, sült töknek és tölteni is kiváló. A megsütött tök héja is elfogyasztható.

Májusban szabadföldbe vethető, de ha palántát ültetünk, csak a fagyosszentek után tegyük.

Kb. 1 m-es sor- és tőtávolsággal érdemes ültetni. Nagyon jól érzi magát a komposztkupac tetején, nem véletlen, hogy sokszor a legszebb példányok a komposztra kidobott magokból fejlődnek ki. Különösebb ápolást nem igényel, a kezdeti locsoláson kívül később már a csapadék elég neki. Igénytelenségét jelzi, hogy kukoricatáblákban köztes növényként is nagyon elterjedt volt. Aztán, mikor learatták a kukoricaszárakat is, nem maradt más a földeken, csak a hatalmas tökfejek.

A trágyát, komposztot meghálálja. Az indákat időnként érdemes visszavágni, így jobban terem a növény. A zsenge levelekre a csigák hamar rácuppannak, jó résen lenni. Ha sűrűn ültettük, lisztharmat és uborkamozaik-vírus is megtámadhatja, de ha idejében eltávolítjuk a beteg leveleket, nem lesz gond.

Nagyon hosszú ideig, akár 6 hónapig is érik, ennek fejében viszont egy-egy példány óriásira megnőhet. Nem véletlen, hogy világszerte nagyon népszerűek a legnagyobb, legszebb példányok versenyei, és rendkívül büszke az a gazda, akinek a legnagyobb a töke!

(Forrás: hobbikerteszet.hu | kép: pixabay.com)