Jump to content

A diabetikus "burgonya"

2018. 08. 29. 10:23

Amikor a szomszédasszonytól kaptam egy kis vödörnyi barnás- fehéres, girbegurba, semmire sem hasonlítható kis gumókat, még nem is tudtam, mennyire nagyszerű dolog is lesz belőlük.

A csicsóka - Heliantus tuberosus -, nem egyszerűen csak egy növény,hanem gyógynövény, és energiaforrás is. A csicsóka gumóból biogázt illetve bioetanolt állíthatunk elő igen kedvező feltételekkel.  Miután a csicsóka szára ősszel elszárad fás szára az akácét megközelítő fűtőértékkel rendelkezik. Pellett illetve brikett is előállítható belőle.

Most, mint gyógynövényről essen néhány szó.

A csicsókának a rosttartalma 5-6-szor nagyobb, mint a burgonyáé, ezért fontos szerepet játszhat a fogyókúrázók étrendjében.  A csicsókában található keményítőt biztonságosan tudják használni, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját oly módon, hogy megfelelő szintre tudja hozni a vérben a cukrot.15-20%-os szénhidrát tartalmának a fő alkotórésze a fruktózzá (gyümölcscukorrá) lebomló inulin. Ezért a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.Mindemellett a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1;B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma is figyelmet érdemlő.Életfontosságú aminósavakat is taralmaz. Energiaértéke tíz dekánként 335 kJ, azaz 80 kcal.

A csicsóka fagyálló növény,de csak akkor, ha gumóját a föld alatt hagyjuk. Ez azért is fontos, mert nem tárolható hosszabb ideig. Amikor ugyanis felszedjük, a tarackgyökérzeten látható gumók egy pattintással levehetők, melynek helyén nyitva maradó "köldökseb"- en át könnyen megfonnyad.

Bőven terem,bár nincsenek nagy tápanyag,-és vízigénye.Azért ezeket nagyon meghálálja.

Bárhová vethető, ahol sok napfény éri és még egy kis plusz vizet is kaphat.

Szára 3 méter magasságra nő,de elérheti az 5 métert is.Virága a napraforgó virágjához hasonlít, csak nem olyan nagy. Augusztustól egészen a fagyok beálltáig virágzik, de van olyan fajta,aminek nincsenek virágai vagy nem minden évben.

A  csicsóka hazánkban mindenhol termeszthető, de az érési (gumókötési) időt, mint fajtajelleget ajánlatos figyelembe venni. A gumó kimondottan fagytűrő , -30 fokig fagyálló.

Ezért egészen novembertől, április közepéig lehet ültetni a kertbe, egymástól kb. 50*50 cm sor és tőtávolságra, 8-10 cm mélyen. De javasolt mégis a tavaszi vetés.

A gumókat hagyhatjuk a földben és mindig csak annyit szedjünk fel, amennyit felhasználunk.

AS gumók küllemében különböznek egymástól. Alakjuk lehet körte, tojás, orsó, szabálytalan, illetve elágazó (babás). Ez az utóbbi feldolgozáskor előnytelen tulajdonság a fajták döntő többségére jellemző. A fehér (sárga), piros, bronz vagy füst színű gumót vékony, sérülékeny parabőr takarja.

Felhasználáskor elegendő ezt a gyenge rétegek megdörzsölni,vagy körömkefével megtisztítani alapos mosás közben.

Ugyanúgy használjuk, mint a burgonyát. Pürének, chipsnek, salátákba nyersen, illetve krémlevesként. De,ha egészségünk megóvása érdekében fogyasztjuk, mindig nyersen tegyük. Íze hasonlít a retekéhez, csak sokkal selymesebb, lágyabb.Használjuk ki a csicsókának ezeket az egészségünkre nagyon előnyös tuladonságait, mert szervezetünk hálás lesz érte.

(Forrás: mindmegette.hu | kép: pixabay.com)