Jump to content

Figyelem, nagyon veszélyesek! - 1.rész

2018. 09. 07. 13:38

Évente több száz olyan mérgezési eset történik, amiben a növények a ludasak. Különösen a gyerekekre nézve  fokozottan veszélyesek. Hiszen ők csak azt látják, milyen szép a levele, milyen szép piros a bogyója, vagy olyan, mint a bab. Sok ilyen növény kerülhet a kertünkbe  A növények magjait madarak, vagy a szél is hozhatja, de bekerülhetnek akár a trágyával is.

 Ezek közül a legveszélyesebbekre szeretném felhívni a figyelmet a teljesség igénye nélkül. Legyünk tehát körültekintőek!

Bürök

Conium maculatum - Egész Európában elterjedt. Levele a petrezselyemre, a termése pedig az ánizsra hasonlít.

Az alkaloidok a növény minden részében megtalálhatóak, különösen pedig a  belső termésfalban. Mérgezés esetén az izomzat rendellenességei tapasztalhatók. Bénító hatását elsősorban a lábaktól indul és fokozatosan terjed feljebb és feljebb, majd végül teljes eszméletvesztés mellett következik be a légzőizomzat bénulása és így a halál. Már néhány termés vagy levél elfogyasztása is halálos lehet.Az ókori athéni törvénykönyvekben a „bürökpohár” a kiszabható halálbüntetés egyik nemeként szerepelt.  Szókratészt is ilyen módon végezték ki, azaz a foltos bürök mérgével teli poharat kellett kiinnia, miután isten káromlásban, valamint az ifjúság tévútra vezetésében találták bűnösnek. Platón – elsőként – ekkor írta le a mérgezési tüneteket.

Fekete csucsor

Solanum nigrum - gyomnövény, szántóföldeken és mezőgazdasági terülteken fordul elő leggyakrabban, olyan helyeken, ahol a talajt megbolygatták, illetve magas a nitrogéntartalma. Szára dúsan elágazó, vékony, de igen erős, fásodó. Akár egy méteres magasságba is felkúszik. Levelei változatos alakúak, de általában lándzsa formájúak. Szélük lehet ép is, de többnyire fűrészesek. Felületük szőrös, akárcsak a kerti burgonyáé. Virágai fehérek, jellegzetes „krumplivirág”: a öt fehér, hegyes sziromlevél hátrahajlik, a sárga porzók kilógnak közülük. A virágok fürtben nyílnak a száron elszórtan. Termése apró, körülbelül borsszem nagyságú, fényes fekete színű. A csucsor bogyója ájulást, hányást, görcsöket, fejfájást, lázat, izgatottságot, légszomjat okozhat. A mérgezés akár halálos is lehet.

Mérges ádáz

Aethusa cynapium - Őshonos egész Európában, és ugyancsak a petrezselyemre hasonlít. Gyökere orsó alakú. Szára sima, üreges, elágazó, kb. 1 m magasra nő. Levelei szórt állásúak, osztottak, sima felszínűek, eldörzsölve hagymára emlékeztető szaguk van.Virágzata fehér színű összetett ernyő, apró virágai kétivarúak.  Virága fehér, ha szétdörzsöljük a levelét, kellemetlen fokhagymaszagot áraszt. A termés a családra jellemző ikerkaszat.  A has feldagad tőle, szédülést, bódulást, őrjöngést, heves hányást és halált is okozhat.

 

(Forrás: hobbikerteszet.hu | kép: pixabay.com | wikipedia.com | wikimedia.org)