Jump to content

Az örökzöld kérdés: talajcsere szakértő nélkül?

2019. 02. 26. 15:20

Aki kertes házban él, tudja, hogy a talaj minősége pár évtized alatt zuhanórepülésbe kezd. Először a kedvenc veteményeskert, majd a dús fák hullatják le leveleiket.

Ahogy minden egyéb, a talaj is képes elöregedni. Egy idő után a növények kiszívják belőle a tápanyagot, a maradékot pedig az évtizedes eső kimossa. Rosszabb esetben ilyenkor már a fű sem terem meg a szikes földben. Elkeseredésre azonban semmi ok, mert a megoldás egyszerű!

A kivéreztetett talajt élettel kel feltölteni. Ezt legegyszerűbben úgy lehet kivitelezni, ha 10 centiméter mélységig a régi földet eltávolítjuk, és helyére újat szórunk. A legjobb megoldás ilyenkor, ha az egész kertet felássuk és a régi és új földet összekeverjük.

A földcsere során érdemes azonban pár dologra figyelni. Először is meg kell oldani a régi talaj elszállítását, és ki kell választani a leendő föld típusát. Ugyanis, nem mindegy, hogy mi kerül a kertbe. Ha kifejezetten termelésre használjuk a kertet, akkor funkciójának megfelelő termőtalajjal kell felölteni, ellenben ha csak hobbi szintű kertészkedésre, akkor a tőzeges, meszes talajt érdemes választani, mert utóbbit kifejezetten kedvelik a kerti és dísznövények.

A savanyú talaj is egyszerűen feljavítható, ha a felületére mésztartalmú anyagokat szórunk. Ilyenek például a lúgos kémhatású, meszet is tartalmazó műtrágyák (pétisó), a cukor- és papírgyári mésziszap, az őrölt égetett mész, a szénsavas mész, a dolomitpor stb. Felhasználásuk előtt ajánlatos talajvizsgálatot végeztetni, és a talajjavító anyag mennyiségét a szakvélemény alapján meghatározni.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu | Kép: pixabay.com)