Jump to content

Időjárásálló okos világítási lehetőségek a kertben

2019. 08. 05. 17:00

A beltéri mellett egyre több kültéri megoldás közül lehet választani. A különféle intelligens világítási rendszerek mára az okosotthon alapvető elemeinek számítanak. Ezekkel a felhasználó igény szerint változtathatja a színeket és a fényerőt. Teheti mindezt a kapcsolódó okostelefonos alkalmazás, egy gombnyomás vagy hangutasítás segítségével.

Az ilyen termékek többsége beltérben használható, finoman megvilágítva, mondjuk, a konyhapultot, a kanapét vagy az ágyat. Nyáron azonban sokan szeretnek esténként a kertben üldögélni, így jogosan merül fel az igény a kültéri eszközökre is. Szerencsére ma már van miből válogatni.

Philips Hue

Az ezen a területen piacvezetőnek számító holland cég ma már az időjárásálló megoldások széles skáláját kínálja a felhasználóknak. Legyen szó a kertről, az udvarról vagy a kocsibeállóról. Elérhetők a többi között a felfelé vagy lefelé néző reflektorok (önállóan vagy háromdarabos csomagban), kinti falra szerelhető lámpák és a virágágyások megvilágítására szánt lámpatestek is.

De idetartoznak a kültéri talajlámpák földbe süllyesztett és oszlopos változatok is, amelyekkel igény szerint megvilágítható a járda, a lépcső vagy a kocsibeálló. A medencék körüli LED-fénycsíkok is számos színben pompázhatnak.

Hue termékcsalád többi tagjához hasonlóan a kültéri darabok is csatlakoztathatók a Hue Bridge-hez, amely WiFi-router segítségével működik, és okostelefonos alkalmazással vezérelhető. Ugyanakkor az Alexa, a Google Assistant vagy a Siri révén hangutasítással is irányíthatók. Továbbá a Philips Hue kapcsolók és szenzorok segítéségével is szabályozható a működésük.

Az ilyen megoldást előnyben részesítőknek viszont meglehetősen mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. A három kültéri spotlámpából álló Lily nevű szett ára 280 dollár. A PAR38-as reflektor izzók darabja 30 dollárba, a több mint két méter hosszú LED fényszalag pedig 70 dollárba kerül.

Lifx

A San Franciscó-i székhelyű, ausztrál alapítású vállalatnak csupán két kültéri, illetve nagy nedvességtartalmú helyiségben – például a fürdőszobában – használható terméke létezik. A színes fényforrások darabja 45 dollárért kapható (korábban 60 dollárba kerültek). Az éjszaka infravörös fény kibocsátására is képes Lifx+ verzió ára pedig 80 dollár.

Az izzók nem érintkezhetnek közvetlenül vízzel, de nagy nedvességtartalmú helyeken viszont tudnak működni. Így használhatók például a fürdőszobában vagy védett helyen lévő kültéri lámpatestekben.

Ezek az okosizzók közvetlenül a WiFi-hez csatlakoznak, használatukhoz tehát nincs szükség a Hue rendszerhez hasonló „hídhoz”. Működésük viszont nagyon is hasonló a Philips termékeihez. Állítólag több millió színárnyalatban képesek világítani, szinte bármilyen hőmérsékleten és fényerővel használhatók. Kompatibilisek számos intelligens otthoni rendszerrel, például az Apple HomeKit okosotthoni vezérléssel, de az Amazon Alexa és a Google Assistant virtuális asszisztensekkel is - írja az m2mzona.hu.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu;m2mzona.hu | pixabay.com)