Jump to content

Gondoskodjon növényeiről okosan!

2019. 08. 12. 20:00

Az IoT-megoldással felvértezett öntözőrendszerek jelentősen megkönnyítik a munkát.

Korántsem mindegy, hogy a lakásban tartott különféle növények mennyi fényhez és vízhez jutnak. Habár a felokosított beltéri öntözők tekintetében van még hová fejlődni, azért ilyen fejlesztések is elérhetők már a piacon. 

Parrot Pot

A cég elsősorban a lakossági felhasználásra szánt drónjairól ismert, ugyanakkor más termékkör is megtalálható a vállalat portfóliójában. Ilyen például a nemes egyszerűséggel Pot (virágcserép) névre keresztelt, ceruza (AA) elemmel működő fejlesztésük.

Az automata öntözőegységnek köszönhetően a növény mindig a megfelelő időben kap vizet. A négy beépített szenzor által küldött adatok alapján a különleges virágcserép képes alkalmazkodni a növény természetes életciklusához, elkerülve ezzel az alul- vagy túlöntözést.

A napfényt, a tápanyagok arányát, a hőmérsékletet és a talajnedvességet elemző edény megtanulja, mennyi vizet adagoljon a növénynek a talaj kiszáradásának gyorsasága alapján. Ha pedig újabb adag vizet kell tölteni bele, akkor Bluetooth-on keresztül küldött okostelefonos üzenetben figyelmezteti tulajdonosát minderre. A termék háromféle – fekete, fehér és téglavörös – színben érhető el.

SmartTerra

Gyakorlatilag egy terráriumról van szó, amely világítással, hangfunkcióval, és esőztetéssel járul hozzá a benne élő növények fejlődéséhez. A kapcsolódó okostelefonos applikációban beállítható a világítás színe, hőmérséklete és fényereje, de „vihart is elő lehet idézni” (hangokkal és fényhatásokkal együtt), valamint bekapcsolható az esőztető funkció is.

A SmartTerra természetes légszűrő rendszerként is szolgál, amely a növényeket a szoba levegőjének tisztítására használja. A világítás a vizuális hatás létrehozására használható, de természetesen abban is segít, hogy a növények igény szerint sötétebb vagy éppen világosabb helyen növekedjenek. A világítással szimulálható a napfelkelte és a naplemente. Ilyenkor a fény halvány narancssárga színűből fokozatosan világoskékbe vált, majd a nap folyamán sötét narancs színűre változik.

A vihar és az esőztetés funkció is igény szerint használható, de a terrárium önműködő, és automatikusan öntöz, amikor szükség van rá. Ezt a vízszint, a hőmérséklet és a talaj nedvességének monitorozásával végzi el. Az időjárási hanghatások mellett a SmartTerra Bluetooth hangszóróként is használható a felhasználó által kiválasztott zeneszámok lejátszásához.

A fejlesztők azt tervezik, hogy a későbbiekben vízesés és köd funkció is elérhető lesz. A Kickstarter és az Indiegogo által közös projekt keretében finanszírozott termék jelenleg még csak előrendelhető. Habár tavaly decemberben már 200.000 dollárnyi támogatás gyűlt össze, a kiszállítás várhatóan idén decemberben kezdődik - írja az m2mzona.hu.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hobbikerteszet.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)