Jump to content

Kiderült, a méhek tudnak számolni

2019. 10. 16. 11:50

Egy új kutatás alapján a mézelő méhek képesek egyszerű matematikai műveletek elvégzésére, és könnyebben megadják a helyes választ, ha büntetést kapnak a rossz válaszok után.

A méhek agya mindössze egy szezámmag méretű, és az emberek agysejtjeinek csupán 0,01 százalékával bírnak, mégis meglepően jól tudják használni. Képesek például egyszerű összeadások és kivonások elvégzésére – olvasható a Daily Mail hírei közt.

A francia Toulouse Egyetem és az ausztrál RMIT Egyetem kutatói fedezték fel, hogy a méhek képesek megoldani egyszerűbb matematikai feladatokat, és még a nulla fogalmát is értik.

Azt eddig is tudták, hogy egyes állatok, például az emberszabásúak és a madarak képesek az egyszerűbb számolásra, nemrég pedig a méhek is csatlakoztak ehhez a csoporthoz.

A kísérletben a méheket egy Y alakú labirintusba helyezték, és az egyik végébe cukros vizet, míg másik végébe keserű kinin tartalmú folyadékot tettek.

Arra tanították őket, hogy különbséget tudjanak tenni a különböző számok között az ott elhelyezett kártyákon, egészen ötig. Azok a méhek, melyeket a tanítás során jutalmaztak és büntettek, gyorsabban kiválasztották a helyes számot a kártyán, mint amelyeket nem.

Arra már korábban is rájöttek a szakértők, hogy bizonyos rovarok képesek csoportokba sorolni az adott tárgyakat egészen négyig, de az, hogy ötig is képesek elszámolni magasabb kognitív képességeket jelent.

Ez azért is meglepő, mert a történészek szerint a nulla fogalmával még az emberek sem voltak tisztában egészen az 1600-as évekig.

A most publikált tanulmányban, mely a The Journal of Experimental Biology tudományos lapban jelent meg, 20 méhet használtak fel.

A kísérletet vezető Scarlett Howard szerint a méhek nagyon együttműködők voltak a kísérletben, különösen, amikor jutalomban részesültek.

A kutatók meglátása alapján a méhek számára azért fontos a matematikai érzék, hogy jobban tudjanak tájékozódni a kertek és a tájak között, hogy megtalálják kedvenc növényeiket.

Ha sikerül megérteni, hogy a méhek hogyan dolgozzák fel ezeket az információkat, az segíthet a különböző számítógépes rendszerek kiépítésében.

Adrian Dyer, az RMIT Egyetem professzora azt mondta, ha a méhek képesek az agyukban kevesebb mint egy millió neuronnal a nullát érzékelni, az azt jelenti, hogy egyszerű módszerekkel új trükkökre lehet tanítani a mesterséges intelligenciát.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)