Jump to content

Teljesen kipusztulhatnak a dongók az éghajlatváltozás miatt

2020. 03. 25. 10:39

Egy új tanulmányban a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a magasabb globális hőmérséklet és az „éghajlati káosz” miatt komoly veszély fenyegeti a dongókat, melyek a következő évtizedek alatt akár teljesen kipusztulhatnak.

Kanadai kutatók megállapították, hogy egy emberi generáció (25 év) során a dongópopuláció fennmaradásának valószínűsége csaknem egyharmadával zuhant a globális felmelegedés miatt – írta a Daily Mail.

Ha hanyatlásuk ilyen ütemben folytatódik, a poszméhek egyes fajai akár néhány évtized leforgása alatt örökre eltűnhetnek.

Nem tudják elviselni a növekvő globális hőmérsékletet

A dongók mezőgazdasági beporzók, vagyis pollent hordoznak, amely az emberi fogyasztású növények, például a paradicsom, a tök és a bogyók terjedésében és csírázásában kulcsfontosságú szerepet játszik.

A poszméhek szervezete azonban nem tudja elviselni a növekvő globális hőmérsékletet, és jelenleg olyan sebességgel fogyatkozik a populáció, mely a tömeges kipusztulásukhoz vezethet.

A tudósok az Észak-Amerikában és Európában 1990 és 2015 között gyűjtött 66 különféle poszméhfajra vonatkozó adatokat használták a kutatáshoz.

Összehasonlították a méhek jelenlegi helyzetét a korábbi adatokkal, hogy megnézzék, miként változott populációjuk, és arra jutottak, hogy a dongópopuláció egy adott helyen való túlélésének valószínűsége átlagosan több mint 30 százalékkal csökkent.

Menhelyek fenntartását ajánlják

Azt is megvizsgálták, hogyan növeli az klímaváltozás az igazán szélsőséges események, például a hőhullámok és az aszályok gyakoriságát, létrehozva az „éghajlati káoszt”, amely veszélyes lehet az állatokra.

Megállapítottuk, hogy a populációk azokon a területeken tűntek el, ahol a hőmérséklet jelentősen melegebb lett” – mondta a tanulmány szerzője, Peter Soroye, az Ottawai Egyetem Biológiai Tanszékének doktorandusa.

A történelmi adatok azt is lehetővé tették a kutatók számára, hogy kidolgozzanak egy eszközt a dongók kipusztulásával fenyegető éghajlatváltozás hatásainak előrejelzésére.

Annak megakadályozása érdekében, hogy a poszméhek pusztán évtizedek alatt teljesen kihaljanak, a csoport tagjai olyan menhelyek – például fák vagy cserjék – fenntartását javasolják, amelyek menedéket kínálnak a dongók számára a meleg elől.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)