Jump to content

Kiskert fűszernövényekből a teraszra is!

2020. 08. 26. 16:05

A fűszernövény kert újra divatva jött. Hasznos, látványos és egyszerű rendben tartani. Ráadásul búcsút inthetsz a tasakos fűszereknek! Mit ültess? 

1. Bazsalikom
Az egyik legnépszerűbb fűszernövény, szinte minden étel ízét feldobja, de elsősorban az olasz kajákhoz passzol nagyon jól. Gyorsan nő, és elég neki a napfény és a víz. Ha az elszáradt leveleket levágod, még jobban növelheted az élettartamát, de amúgy is évente egyszer elég ültetni.

2. Majoránna
Ezt is könnyű otthon termeszteni. A majorannát viszont mindig melegben tartsd, tehát télen mindenképpen hozd be a teraszról vagy a kertből, és figyelj rá, hogy sok nap érje. Szószok, levesek, saláták és pácok ízét remekül kihozza!

3. Kakukkfű
Kissé pikáns ízű növény, húsokhoz és halakhoz és kiválóan megy. Évelő növény, úgyhogy ne ijedj meg, ha elszárad, mert tavasszal újra kihajt. A száraz leveleket mindig vagdosd le, amikor főzöl vele, a leveleit csipkedd le.

4. Metélőhagyma
Salátákhoz, szendvicsekhez nagyon jól megy, és mivel gumós növény, minden tavasszal újra kihajt. Mindig tőből vágjuk le a szárakat, mert így gyorsabban nő újra. Ha kis lila virágokat találsz rajta, azt is nyugodtan felhasználatod, hiszen ehető a virága.

5. Menta
Gyümölcssaláták és koktélok elengedhetetlen kelléke, ráadásul finom illata és szúnyogriasztó hatása is van. Nem egy igényes növény, de sok vízzel és napfénnyel burjánzik.

6. Petrezselyem
Minden ételben használható általános fűszernövény, és nagyon egészséges is! Semmiképpen ne felejtsd ki kiskertedből.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hazesotthon.co.hu;hobbikerteszet.co.hu | Kép: pixabay.com)