Jump to content

Az agrárkamara kezdeményezésére egy hónappal rövidebb lehet a téli trágyázási tilalom

2021. 05. 27. 16:27

A téli trágyázási tilalom lerövidítését kéri a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a gazdák versenyképességének és a növénytermesztés eredményességének javítása érdekében. Eszerint a mostaninál egy hónappal később, december 1-jén kezdődne a trágyázási tilalom - közölte a kamara az MTI-vel szerdán.

A jelenlegi szabályozás szerint Magyarország termőterületének több mint kétharmadán tilos október 31. és február 15. között a trágyák használata, viszont a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban tapasztalható enyhébb teleken a növények igénylik a tápanyagot. Tudományos kutatások kimutatták, hogy a téli trágyázási tilalom lerövidítésének nem lenne negatív hatása a környezetre - derült ki a közleményből.

A jelenlegi szabályozás több ponton kedvezőtlen, a magyar gazdák számára versenyhátrányt is okozó elemet tartalmaz. Az agrártárca támogatja a NAK törekvését, és - az ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet nemrég publikált kutatási eredményeinek birtokában - a nitrátrendelet módosításának engedélyezését fogja kérni az Európai Uniótól.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)