Jump to content

Különös zöldség titkát fejtették meg a tudósok

2021. 07. 12. 10:52

Egy nemzetközi kutatócsoport megfejtette a pagodakarfiol, más néven romanesco brokkoli jellegzetes formája mögött rejlő titkot: a növény azért lesz ilyen, mert a rügyeiből nem fejlődnek virágok.

Ehelyett szárakká változnak, amelyek sikertelenül próbálnak virágot hozni – írták a kutatók a Science tudományos folyóiratban.

A romanesco brokkoli látványosan ismétlődő részeit fraktálnak is nevezik. A fraktál olyan struktúra, amelyben az egyes részek hasonlítanak az egészre. A pagodakarfiol esetében a növényt felépítő rózsák és annak darabjai hasonlítanak az egész zöldségre.

A bimbókból virágok lennének, de ezt a célt sosem érik el. A szárak, amelyek ehelyett képződnek, alkalmasak lennének rá, hogy virágot hozzanak, de ugyanaz a folyamat kezdődik elölről.

Összességében ez a virágzás génhálózatának zavara - fogalmazta meg Christophe Godin, a kutatócsoport vezetője, a francia Informatikai és Automatizálási Kutatóintézet (INRIA) munkatársa.

Míg a karfiolok szára egyenletes arányban termel új rügyeket, a pagodakarfiolban a folyamat egyre gyorsabban halad. A piramisszerű rózsák aztán ebből a gyorsulásból fejlődnek ki.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hobbikerteszet.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)