Jump to content

Az Európai Bizottság tíz évvel meghosszabbítaná a glifozát engedélyét

2023. 09. 20. 19:32

Az Európai Bizottság a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyének tízéves meghosszabbítását javasolja - tájékoztatott Stefan de Keersmaecker, a brüsszeli testület illetékes szóvivője szerdán.

A szóvivő a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva közölte, az Európai Bizottság azért javasolja a vitatott növényvédő szer alkalmazási engedélyének meghosszabbítását, mert az összes illetékes tudományos testület megállapításai szerint jelenleg nincs olyan információ, mely aggodalmakra adna okot.

"Javaslatunk szilárd tudományos információkon alapszik, amelyek figyelembe veszik a legkülönbözőbb hatóanyagokat" - fogalmazott a szóvivő, majd hozzátette: a szöveg összhangban van Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) legutóbbi vonatkozó megállapításaival.

Az Európai Bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a tudományos fejlődést és változást ezen a területen. A glifozát használatát "kockázatcsökkentő intézkedéseknek" kell kísérniük, és "különös figyelmet kell fordítani" a környezetre gyakorolt közvetett hatásokra is - tette hozzá az uniós szóvivő.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) július végén közreadott jelentésében nem azonosított kritikusan aggályos területeket az emberekre és állatokra, illetve a környezetre jelentett kockázat tekintetében a gyomirtóként hasznosított glifozát hatóanyag-szakértői felülvizsgálata során. Az Európai Vegyianyag-ügynökség tavaly végzett értékelésében arra a következtetésre jutott, hogy a glifozát nem felel meg azoknak a tudományos kritériumoknak, amelyek alapján rákkeltő, mutagén vagy a reprodukcióra káros anyagként kellene besorolni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által potenciálisan rákkeltőnek minősített növényvédő szer használatának jelenlegi ötéves engedélye az EU-ban december közepén jár le, ezt követően a tagállamoknak kell dönteniük a további engedélyezéséről.

Az Európai Unió 27 tagállama pénteken tárgyalja a bizottsági javaslatot, melyet októberig az országok minősített többségének kell jóváhagynia.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)