Jump to content

Mit ültessünk télen a kertbe?

2023. 12. 08. 10:56

A téli hónapokban a kertek általában alszanak, de a megfelelő fák kiválasztásával és ültetésével még a hideg évszakokban is élvezhetjük a természet szépségét. Az örökzöldek és téli virágzó fák kiváló választást jelentenek, amelyek feldobják a kertet és színt visznek a télbe. Ebben a cikkben felfedezzük, milyen fákat érdemes télen ültetni, hogy kertünk egész évben gyönyörű legyen.

 

  1. Hamamelis (Varázsszerecsendió): A hamamelis télen virágzik, különleges, színes virágokkal, ami egyedivé teszi a kertet. Ezek a fák hideg időben is virágzanak, gyakran még a hó alatt is. A különböző fajták különböző színű virágokkal büszkélkedhetnek, így a kertész választhat a sárga, narancs és vörös árnyalatok között.

  2. Nyírfa (Betula): A nyírfa fajták, például a fehér nyírfa, kiváló téli fák lehetnek. A fehér kérge érdekes kontrasztot nyújt a hó fedte környezetben. A nyírfák elegáns formája és gyors növekedése miatt értékes kiegészítői lehetnek a kertnek.

  3. Örökzöld Liguster (Ligustrum): Az örökzöld liguster egy kitűnő választás, ha télen is szeretnénk zöldellő növényeket a kertünkben látni. A liguster sűrűsége miatt remek élőkerítéseket alkothat, amelyek nemcsak dekoratívak, hanem a téli széllökések ellen is védelmet nyújthatnak.

  4. Juhar (Acer): Több juharfajta is télen szép lombozattal rendelkezik. Például, a vörös juharok vörös lombkoronájukkal kápráztatják el a téli kertet. A japán juharok pedig különleges formájukkal és élénk őszi színű leveleikkel hozzájárulnak a kert egész évben tartó vonzerejéhez.

  5. Lucfenyő (Picea): A lucfenyők és más örökzöldek kiválóan ellenállnak a téli hidegnek és hóterhelésnek. Ezek a fajták nemcsak díszítik a kertet, hanem természetes takarást is nyújtanak a madaraknak és más kertészeti élőlényeknek.

A télen ültetett fák nemcsak szépítik a kertet, hanem hozzá is járulnak a kertészeti élővilág egészségéhez. A megfelelő fajták kiválasztásával és gondozásával a kert egész évben gyönyörű látványt nyújthat, és lehetőséget teremt a természet közelében való pihenésre és élvezetre. Legyen bátor és ültessen télen is, hogy kertje színes és vibráló maradjon a hideg hónapokban is.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu | Kép: pixabay.com)