Jump to content

Gyűjtsük az esőt!

2016. 05. 02. 12:00

A legjobb, amit tehetünk balkonnövényeinkkel vagy fűszer és zöldséges kiskertünkkel, illetve dísznövényeinkkel, ha esővízzel öntözzük virágzó és burjánzó saját flóránkat. Néhány kis lépéssel begyűjtve az esőt könnyen visszaadhatjuk a természetnek, ami neki jár.

Egyelőre kicsiben gondolkozunk, a felszín feletti vízgyűjtési lehetőséget vesszük górcső alá. S emeljük kalapunk azok előtt, akik már házuk építése előtt figyelmet fordítanak földbe süllyeszthető, edzett műanyagból készült, speciális vízgyűjtőtartályok elhelyezésére. Térjünk rá a tetőről az ereszcsatornán keresztül összegyűjthető esővíz tárolására. Nem véletlen, hogy a fenti, a környezetbe tökéletes módon illeszthető remekmű díjnyertes, köszönjük a holland Studio Bas van der Veer-nek.

Mielőtt azonban design termékekben gondolkoznánk, vegyük a legegyszerűbb megoldást, használhatunk egy kb. 200-300 l-es műanyag vagy fém hordót, átalakíthatunk boros hordót. Legyünk előrelátóak, mert belesétálhatunk saját csapdánkba, számoljunk ezek elhasználódásával. Ugyanis az összegyűlt víz könnyen algásodhat, ha túlságosan nagy a hordó, bizonyos vízszint alatt nehézkessé válik a csapadék kimerése. Megoldás lehet, ha már előzetesen csappal látjuk el az alsó részen, akár kicsit megemelve magát a hordót, még könnyebben hozzáférünk a vízvételhez. Szivattyú alkalmazása megkönnyíti az öntözést, akár kerti zuhany kialakításában is segíthet ez a megoldás. A fizikai szennyeződéstől védhető a hordó teteje háló alkalmazásával.

Esztétikus elem lehet a kertnek a már említetthez hasonló, készen vásárolható esővízgyűjtő tartály, eltérő színben és formavilággal, akár tetején beültethető megoldással.

Olyan sarkot, akár többet, válasszunk, amely könnyen megközelíthető, s várhatóan a legnagyobb „hozamú” tetőfelületről zubog az ereszcsatornán keresztül a víz. A hordó vagy tartály magasságától függően vegyük számításba, hogy a csatornából le kell vágnunk, s ki kell alakítani a víz hordóba irányítását, kész esővízgyűjtő tartály esetén azzal összekötését (ehhez léteznek tartozékok).

Szánjunk egy kis időt és figyelmet az esővíz gyűjtésére, meghálálja magát!

(fotó: basvanderveer.nl, buildipedia.com, realestate.com, amazon.com, cj4water.com)