Jump to content

Érdemes a kicsi fával bíbelődni

2016. 05. 03. 12:00

Sokan kert híján lakásukban igyekeznek virágos övezetet kialakítani. Kicsi lakás, kicsi növények. Pont alkalmasak a bonszájok tartására, csakhogy azok gondozása odafigyelést és szakértelmet kíván, máskülönben elpusztulnak a növények.

A bonsai, bonszáj nem más, mint egy apró termetű, művészien alakított, metszett fa. A japán eredetű szó jelentése: bon = fa, sai = tál, vagyis tálban nevelt fa. A legismertebb változata az, amelyet otthonunkban, tálban is gondozhatunk. A bonszáj nem egy önálló növényfaj, hanem fás szárú növényekből kialakított aprócska fa. Tévedés lenne azt gondolni, hogy a bonszáj csakis beltéri növény, némelyik bonszáj ugyanis csak szabadban nevelhető, hiszen a nagy változata sem él bent a lakásban vagy házban. Így tehát megkülönböztetünk szabadtéri és beltéri bonszájt.

A bonszáj nevelése művészet, méghozzá Ázsiából indult körülbelül kétezer éve, manapság pedig már világszerte elterjedt. Sőt saját kertben lévő fából nevelhetünk aprócska fát. Vagyis lényegében bármilyen kétszíkű, fás szárú növényből ki lehet alakítani, de figyelembe kell venni a fa adottságait.

Készen is vásárolhatunk bonszánjt. Ilyenkor már alakot kapott az aprócska fa, így nekünk nem kell már azzal foglalatoskodnunk, de meg is kérik az árát. Éppen ezért, ha te magad akarod formálni, alakítani és nevelni pici növényedet, megpróbálhatod. Remek időtöltés.

Ahhoz, hogy saját bonszájunkat kialakíthassunk, be kell szerezni néhány szerszámot, eszközt. Szükség lesz egy tálra, amelybe az apró növényt fogjuk ültetni. Hogy megfelelően tudjuk formázni, metszeni, szükség lesz egy bonszáj ollóra és tápoldatra is, amellyel a növekedéshez szükséges. Drótokkal kell a kívánt alakúra formázni a növényt.

A kerti, szabadföldi bonszájok tartása nem olyan egyszerű, vételára sem olcsó. A szobában is tartható edényes változat már olcsóbb és viszonylag könnyű nevelni akkor, ha tudjuk számukra biztosítani a megfelelő fényt és pártatartalmat, a bonszájok ugyanis érzékenyek ezekre. A legtöbb bonszáj pusztulását a túl száraz és meleg levegő okozza. Nyáron lehet az erkélyen, félárnyékos helyen, de minden nap oda kell figyelni a locsolására. A téli szezon veszélyesebb időszak lehet a kis növény számára. Ha túl meleg és száraz a levegő, akkor ledobja leveleit. Fontos a párologtatás.

Mivel az edény, amibe ültetve van, elég kicsi, nem tartalmaz a növény számára elég tápanyagot, ezért tápoldattal kell locsolni. Fontos a megfelelő, speciális bonszájföldbe való ültetés, a tál megfelelő mérete. Ha a bonszáj kinőtte az edényt, át kell ültetni, ami a legkomolyabb feladat bonszájtartók körében.

A bonszáj tartása nem csak művészet, hanem kellemes időtöltéssé is kinőheti magát.

(Kép forrása: bonsaimoon.com)