Jump to content

Petrezselyem, a 2in1 fűszer

2016. 05. 03. 16:00

A petrezselymet általában fűszernövényként szokás használni, azonban kiváló gyógynövény, sőt bőrápolónak, arcpakolásnak, és instant rágónak is megfelel, ha az ember ismeri a felhasználásának csínját-bínját.

A Balkán-félszigetről származó petrezselyem, nem csak az étel ízesítésére kiváló, hanem számos funkcióval bír.

A petrezselyem magas karotin és C-vitamin tartalmú. Ha szárát beledobjuk a készülő étel főzővizébe, az abból kifőződő ásványi és tápanyagok beépülnek a tálalni kívánt fogásba. A petrezselyemzöldjéből kiváló italt lehet készíteni, ami igazi vitaminbomba. A friss leveleket alapos megmosás után tegyük a mixerbe, adjunk hozzá tejet, sót, turmixoljuk össze, és kész is!

Tárolására is van pár praktika. Ha tovább akarja frissen tartani, akkor a hűtőbe téve tegye lezárt zacskóba, vagy egy pohár vízbe. Akárcsak a virág esetében, a vizet cserléje kétnaponta.

Ha gyógynövényként szeretnénk alkalmazni, akkor a gyökerét és lombját használjuk. Ezek felhasználásával veseműködést serkentő, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni gyógyteát készíthetünk, amelynek gyomorerősítő és étvágygerjesztő hatása is van.

Darázs és méhcsípés kezelésére is alkalmas. Az érintett területet be kell vele dörzsölni, így a csípés helye nem dagad fel és pirosodik be.

Az összezúzott petrezselymet arcpakoláshoz is használhatjuk. Ezt kifejezetten a száraz, érzékeny bőr felfrissítésére ajánlják. Elkészítése: Egy ek. petrezselyempépet keverjünk össze egy ek. kanál tejszínnel, kevés mézzel, egy kávéskanál kamillateával, és kenjük fel a letisztított bőrre. A pakolást 10 percig hagyjuk fent.

Ha hagymát evett, rágjon el egy kis petrezselymet, garantáltan senki nem fogja éretni utána.

(A kép forrása: http://mindmegette.hu/)