Jump to content

Virágok az ablakba - 1. rész

2016. 06. 13. 09:50

Nincs mindenkinek olyan szerencséje, hogy saját kertet gondozhasson a háza körül. A szép virágokról azonban nem kell lemondani, hiszen ott áll kihasználatlanul az ablakpárkány. Márpedig ennél jobb helyet keresve se találhatnánk a cserepes növényeknek.

Fokföldi ibolya

Gondozása nem bonyolult: ügyeljünk rá viszont mindig, hogy a kifakult, elhalt virágokat és leveleket a tövüknél csípjük le úgy, hogy a növényen csak 3-4 levélréteg maradjon. A növény a laza, tápanyagban gazdag földet kedveli. A legjobb az üzletekben kapható tőzegalapú (vagy azt helyettesítő) ültető keverék. A fokföldi ibolya fényigényes növény, csak egyenletesen, jól megvilágított helyen fejlődik megfelelően.

Bakopa

Napos vagy félárnyékos fekvést, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Vízigénye közepes, de két öntözés között lehetőleg, ne hagyjuk kiszáradni a földjét. Alulöntözés esetén a bakopa nem kókad le, de ledobja virágait és bimbóit, s körülbelül 2 hétbe telik, míg újra virágba borul.

Cserjés margitvirág – margaréta

A margaréta szereti a napos helyeket. Az elnyílt virágokat és az elhalt növényi részeket rendszeresen szedjük le, ezzel kitolható a virágzás hossza. Tavasszal ültessük át, de ne ültessük őket túl gazdag talajba, mert akkor csak bokrosodnak, de nem fognak bőven virágozni. Bármilyen bolti tőzeg vagy tőzegpótló megfelel neki, akárcsak a sima vagy az agyagos virágföld. Az ültetés után tegyük a növényeket napos helyre. Nyáron kaphatnak egy kis tápoldatot, de ne vigyük túlzásba.

Csüngő verbéna

A csüngő verbéna nem fog túl sok gondot okozni nekünk. Magas a fényigénye, így tűző napon is tarthatjuk. Vízigénye közepes, emiatt rendszeres, mérsékelt öntözést igényel. Ültetéséhez válasszunk a balkonnövények számára összeállított balkonnövény földkeveréket.

Fülesternye

Igénytelen, könnyen nevelhető egynyári, amely meszes, jó vízáteresztő képességű talajon, napos fekvésben érzi jól magát. Viszonylag jól bírja a szárazságot, ezért a túlöntözést mindenképpen kerüljük el. Ha az elsőként megjelenő virágok némelyikét lecsípjük, dúsabb virágzásra ösztönözhetjük a növényt.