Jump to content

A savanyú nélkülözhetetlen

2016. 11. 12. 20:13

A citromfa - Citrus Medica L., Citrus limonum - , egy igazi mediterrán növény, amelyről a napsütés és a tengerpart jut az eszünkbe.

A citromfát már időszámításunk előtt 3000 évvel termesztették, de csak i.sz. 700 körül kezdték haszonnövényként termeszteni. Arab kereskedőknek köszönhető, hogy Perzsiából gyorsan átkerült Európába is. Dél- Itáliába.

Egyre többen vállalkoznak hazánkban is egy szép mediterrán citromfa gondozására, amely nem csak szép, de ha megfelelő gondozásban, és ápolásban részesítjük, bő terméssel is megajándékoz minket.

Minden a teleltetéssel kezdődik. Amikor megvesszük, vagy megkapjuk a hőn áhított citromfácskát, tudnunk kell, hogy hol fog telelni. Mivel mediterrán növény, a mi téli időszakunkra egy állandó hőmérséklettel rendelkező helyiséget kell találnunk. Ahol a hibiszkusz kitelel, ott a citrusfélék is. Fontos, hogy a helyiség elég világos legyen, mert ellenkező esetben elkezdenek lehullani a levelei. Fagymentes, mert 5-10 fokon szeret leginkább pihenni. Legyen elegendő páratartalom, hiszen a citrusnak 40-60%-os relatív páratartalomra van szükségük. Szellős legyen a helyiség, de nem huzatos.

Télen nem hajtanak új hajtásokat, ezért nincs is szükségük tápoldatozásra és sok vízre.Kivéve, ha melegebb helyen tudjuk csak tárolni. Ilyenkor két hetente csak annyi vízzel kínáljuk meg, hogy éppen csak nyirkos legyen a földje. Ha a megfelelő klímát tudjuk neki biztosítani, akkor 3 hetente elég csak.  Figyelem! A téli levélhullás kis mértékben természetes folyamat, de ha egyszerre hirtelen hullik le minden levél, akkor a környezettel van gond.

Tavasszal, a fagyok elmúltával, kitehetjük a kertünkbe. Válasszunk neki egy huzatmentes, de napsütéses helyet. Ilyenkor érdemes egyszer átültetni, majd ősszel még egyszer.Mindig csak eggyel nagyobb cserepet válasszunk neki. Mikor már elérte az 5 éves kort,akkor elég egyszer is. Később pedig, mikor már nem tudjuk könnyedén átültetgetni, akkor elegendő, ha a földjének felső rétegét frissítjük fel.

Most következik a másik nagyon meghatározó gondozás, a metszés. A metszéssel segíthetünk a mihamarabbi virágzás elindításában, hogy szebb, tömöttebb bokrot kapjunk. A 6-7 leveles hajtásokat a 3-4 levélnél kell visszametszeni, és amint újra kihajt a visszametszés után, ezt meg kell ismételni a friss hajtásnál is. Figyelembe kell venni, hogy a citrom a harmadik- negyedik elágazáson hozza a virágot

Mostantól pedig a heti tápoldatozás és a naponta történő öntözés veszi kezdetét.

Kis fehér, illatos virágai egyenként, vagy csoportosan helyezkednek el. Gyümölcsének héja: fajtától függően vékony vagy vastag, tárolástól függően zöld vagy sárga, számos olajmiriggyel a külső héjon, és a belső rész vastag, fehér bőrén. Gyümölcshús: halványsárga, 7 - 10 szegmensből áll, tojás formájú magokkal, lédústól bőséges lé tartalomig.

Leginkább a pajzstetvek okoznak betegséget.

A citrom Az 1600-as évek elején az orvosok fölvetették, hogy a citromlé gyógyítja, illetve megelőzi a skorbutot. A citrom serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Mivel sok benne a C-vitamin, segíti a meghűléses betegségek megelőzését. Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, regenerálja a véredényeket. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat.

(Forrás: edenkert.hu)