Jump to content

Krisztus vércseppje - 1.rész

2017. 05. 06. 11:38

Közép és Dél Amerika az őshazája, ahol, mint évelő növényt, bokros illetve fás szárú növényként is ültetik. Nálunk cserepes növényként árulják szobanövényként. Különböző hibridjei csodaszép színekben csüng alá a növényen. A növény a nevét Leonhardt Fuchsról, a botanikus és orvosról nyerte, aki 1501-1566 között élt.

A fukszia nem tartozik a legigénytelenebb növények közé, ezért aszerint is kell vele bánni. Legszebben félárnyékos helyen virágzik. Bőséges öntözést és rendszeres tápanyag- utánpótlást igényel. Lehetőleg évente, de kétévenként föltétlenül át kell ültetni friss, tápdús virágföldbe. A közömbös vagy kissé savanyú talajban érzi jól magát. Ha szabadföldbe ültetünk ássunk nagyobb gödröt, mint amekkora a cserép mérete volt. A fukszia ne kerüljön magasabbra, vagy mélyebbre, mint ahogy előző edényében volt.

Gondos ápolás esetén egy- másfél méter magas, törzses fácskává nő, amelyen egyszerre akár 80-100 virág is nyílik. A virágai roppant változatosak, de mindig csüngők. Akkor a legmutatósabbak, ha ablakba, erkélyre ültetjük ki őket, ahol alulról jó rálátás nyílik rájuk. A virágok egyszerűek vagy teltek, a porzók és a bibe látványosan kiemelkednek a sziromkörből. A szirmok gyakran más színűek, mint a csészecimpák. Vannak fehér- piros, piros- fehér kombinációk, lila, rózsaszín és fehér virágok.

A nyár folyamán gondoskodjunk a vízellátás folyamatosságáról. Ne hagyjuk kiszáradni a fuksziák földjét. Ellenkező esetben a virágzás hetekig szünetelhet. Öntözéskor egyszerre nagyobb mennyiségű vizet adjunk, nedvesítsük át a teljes földlabdát. Kerüljük a pangó víz kialakulását, a fölösleges vizet mindig öntsük ki a cserépalátétből.

A fuksziák folyamatos virágtömegük fenntartásához sok tápanyagot igényelnek. Használjunk hosszabb hatású táprudakat, vagy tápoldatokat. Ne trágyázzunk száraz földet, kerüljük a túladagolást, kövessük a csomagolás utasításait. Csak a fő növekedési időszakban trágyázzunk, a be nem gyökeresedett dugványokat ne tápoldatozzuk.

A fuksziák elnyílott virágai terméssé fejlődnek. Ha nem akarunk magot termeszteni, vagy nem különösen szépek a termések, akkor folyamatosan távolítsuk el a az elnyílott virágokat és terméskezdeményeket, ezzel is újabb virágzásra ösztönözve növényeinket.

Szaporítása hajtás dugványozással történik. Mint tudjuk ez azt jelenti, hogy levágunk egy friss hajtást, levágjuk az alsó leveleket, és tőzeges- homokos talajba helyezzük. A hajtatást májusban kezdjük el. Bár ezek a növények később virágoznak.  A növekedési időszak bármely időpontja megfelelő, de lehetőleg ne a legnagyobb nyári forróságban végezzük. A dugványokat védett, párás helyen neveljük.

Ha a nyári növekedési időszakban növényünk túl sok levelet veszít, akkor túl meleg, vagy túl sötét helyen áll. Ha télen hullanak le a levelei, az normális jelenségnek tekinthető, ha viszont teljesen lekopaszodnak az ágaik, akkor túl meleg, túl sötét helyen van, vagy túlöntöztük.

A fuksziák érzékenyek a levéltetvekre, nyáron gyakran megtámadják őket, a tetvektől zuhanyozással vagy rovarirtó permetezéssel szabadulhatunk meg. Fontos ilyenkor az elkülönítés, nehogy a többi növényre is átterjedjenek a tetvek.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)