Jump to content

Krisztus vércseppje - 2.rész

2017. 05. 09. 11:40

A fukszia - Fuchsia - többsége a magyarországi éghajlati viszonyok között nem télálló. Léteznek ugyan fagytűrő, egész évben a kertben nevelhető fajták, de legtöbb fuksziáinkat a tél beköszönte előtt fagymentes helyre kell szállítanunk.

A teleltetést általában október végén, november elején, az első fagyok beálltakor kell megkezdeni. A teleltetés előtti hetekben kezdjük el növényeinket felkészíteni a pihenőidőszakukra. Kevesebbet öntözzünk, ne tápoldatozzunk, hagyjunk időt a hajtások fásodására, hiszen az ilyen ágak biztosabban átteleltethetők. A teleltetésre szolgáló helység mindenképpen fagymentes legyen. Az ideális az 5-10 Celsius fok hőmérsékletű, világos, viszonylag párás hely, például üvegház. Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor sem kell lemondanunk a teleltetésről. Ha van egy fagymentes pincénk, lépcsőházunk, ott a fuksziák kellő odafigyelés mellett átvészelhetik a telet.

Ha a teleltetéshez világos hely áll rendelkezésünkre, akkor fuksziáink egész télen megőrízhetik levélzetüket, tavasszal korán virágzásra bírhatók. Ne tápoldatozzunk és csak mérsékelten öntözzük, ne feledjük, hogy a tél pihenőidőszak, nem célunk, hogy növényeinket télen is virágzásban tartsuk! Világos helyen a még nem fás szárú, gyengébb, vagy fiatal növényeket is könnyen átteleltethetjük.

Ha kis helyre vagyunk kénytelenek növényeinket összezsúfolni, akkor megtehetjük, hogy az anyatövekről augusztusban dugványokat szedünk, és csak ezeket teleltetjük át.

A fuksziák jól tűrik a metszést. Egy kis türelemmel és ügyességel törzses fácskává, vagy akár cserépben nevelt bonsaijá alakíthatók. A metszés időpontja a kora tavasz, még a hajtások megjelenése előtt. Vágjunk le minden beteg, sérült ágat. Alakítsunk ki levegős ágszerkezetet, kurtítsunk vissza az összes ágat legalább harmadával. A hajtások visszacsípése elősegíti a bokrosodást.

Rendszeresen ellenőrizzük növényeinket, távolítsuk el az esetlegesen elszáradt részeket. Ha kártevők jelennének meg, védekezzünk rovarölő szerrel.

A fuksziákat teleltethetjük sötét helyen is, ebben az esetben viszont számítanunk kell arra, hogy leveleiket fény hiányában lehullajtják. Ilyenkor a növények látványa nem a legszebb, viszont a jó idő beköszöntével a száraznak látszó tövek újra kihajtanak. Ha csak sötét pincében van módunk teleltetni, akkor csak a már elfásodott szárú növények teleltehetők át biztonsággal, a fiatal még lágy szárú dugványok nem biztos, hogy túlélik a telet.

A pincékben a magas páratartalom okozhat még gondot. A zöld részeken penészesedést, rothadást tapasztalhatunk. A tél folyamán többször ellenőrizzük növényeinket, távolítsuk el a beteg részeket, dobjuk ki a lehullott leveleket, penészes virágokat. Sok termesztő a teleltetés előtt a fuksziákat visszametszi, a leveleket, virágokat és általában minden zöld részt eltávolít, így előzve meg a magas víztartalmú szárrészek rothadását.

Számos országban társaságok alakultak a fuksziák gyűjtésére. Az USA fukszia- társasága által kiadott listában 2000 hibrid szerepel, de sárga virágú egy sincs közöttük.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)