Jump to content

A lázadó rózsa

2017. 05. 25. 13:22

A sivatagi rózsa - Adenium Obesum -  Kelet- Afrikában és Szaúd-Arábia északi részén honos. A teljes napfényt kedveli és rendkívül szárazságtűrő. Elérheti az 1,8-3 méter magasságot is, nagyon szép virágokkal büszkélkedhet, már ha teljesítjük azt a pár elvárását, ami szükséges ehhez. Többek közt a szokatlan törzsének köszönhetően igen közkedvelt növény a kaktuszok és pozsgás növények gyűjtői körében. Eszerint kell gondoznunk is.

Talán nem túlzás állítani, hogy a sivatagi rózsa az egyik legkülönlegesebb külsejű pozsgás szobanövény, mely világos rózsaszín, rózsaszín, bíborszínű és lila virágokkal pompázik tavasszal és nyáron.

Amennyiben lakásban neveljük, mindig keressük meg otthonunk legnaposabb helyiségét számukra és rakjuk ablak közelébe. Növekedési időszakban, májustól októberig nevelhetjük szabadban, akár tűző napon is, de hasznosabb, ha valamilyen fedelet biztosítunk a viharkárok és a túlzottan sok csapadék kivédésére. Legideálisabb hely a növényház, télikert, fedett terasz, erkély.

Amennyiben szabadban tartjuk, akkor tavasszal, de főleg ősszel fokozottan figyeljük az időjárást, mert tartósan 10 fok alatti hőmérsékleten könnyen elpusztulnak, főleg igaz ez akkor, ha nedves a talajuk. Teleltetésük szobahőmérsékleten ideálisnak mondható. Keressünk számukra egy napsütötte ablakot, délkeleti vagy délnyugati fekvésű a legmegfelelőbb. Ne ijedjünk meg, ha növényünk elveszti a lombját, ez az Adeniumok többségénél nyugalmi periódusban teljesen normális jelenség. Téli, pihenő időszakukban mindenképpen 15C° feletti hőmérsékleten tartsuk, ennél hűvösebb és főleg fényszegény környezet végzetes számukra.

Tenyészidőszakban, mely átlagosan május elejétől október közepéig tart, gyakori öntözést kívánnak. Általános aranyszabály: csak akkor öntözzük növényünket, ha talajuk felszíne kiszárad. Ez lehet heti egyszeri, de akár minden másnapi gyakoriságú locsolás. Felülről esővízzel enyhítsük szomját, a nyári hónapokban kéthetente enyhén tápoldatozhatjuk alacsony nitrogéntartalmú műtrágyával. Október végének közeledtével sivatagi rózsáink nyugalomba vonulnak, ezt intenzív lombhullással jelzik. Ezt követően, amennyiben szobahőmérsékleten (20C° felett) teleltetjük, havi egyszeri kis mennyiségű vízzel való öntözés elegendő számukra. Ha 15-20 C° közötti hőmérsékletet tudunk biztosítani sivatagi rózsáinknak, akkor egyáltalán nem szabad öntöznünk őket.

Rendkívül jó vízáteresztő talajra van szüksége az átültetéskor.Ezt úgy érhetjük el legegyszerűbben, ha virágföldhöz, vagy tőzeghez fele részt durva szemcséjű kőzettörmeléket keverünk. Évenkénti átültetésével gyorsíthatjuk növényeink fejlődését, mindenesetre ennél a műveletnél nagyon ügyeljünk a gyökérzet épségének megóvására, mert főleg a vékonyabb gyökerek igen sérülékenyek.

Legnagyobb veszély számukra a pihenő időszakban nedvesen maradt talaj hatására bekövetkező gyökérrothadás, mely általában végzetes kimenetelő. Körültekintő öntözéssel, megfelelő minőségű talajkeverék alkalmazásával csökkenthetjük bekövetkeztének esélyét. Bár a növény minden része mérgező, mégis van néhány kártevő, mely fittyet hány az Adeniumok toxikus tulajdonságára. Általában gyapjastetvek és többféle atka telepedhet meg a friss hajtásvégeken, leveleken.

(Forrás: kaktusz-es-pozsgas-tarsasag.hu)