Jump to content

A szárazságtűrő palackpálma

2017. 06. 09. 08:24

Az elefántláb - más néven buzogányfa, palackpálma, ritkábban medvefű - latin nevén - Beaucarnea recurvata -, Mexikó és az USA délnyugati részén őshonos, sokhajtásos cserje. Származási helyén keskeny és hosszú leveleiből tekintélyes méretű levélüstök alakul ki akár tíz méternél magasabbra is megnövő, idővel elágazó törzsén, amely valóságos víztartályként szolgál az aszályos időszakok átvészelésére. Nálunk is éppen ez az érdekes, elefántlábra emlékeztető törzsrész-képződmény teszi lehetővé azt, hogy jól alkalmazkodjon a száraz légtérhez, még a központi fűtéses lakásokban is.

Alakja hasonló az agávé rokonaiéhoz. Maga a növény 30-40 cm magasra nő, szabályos felépítésű, igen dekoratív. A törzs csúcsán növő fűcsomószerű levélzete akár 60 cm hosszúra is megnövő vékony szálakból áll. Megjelenésében a sárkányfákra (Dracaenak-ra) emlékeztet. Fejlődése lakásban nagyon lassú, hosszú évek alatt fejlődik közeli rokonához a Yucca pálmához, ill. a pálmaliliomhoz hasonló méretűvé. Az évek során a törzs alja palack- vagy buzogányszerűen kiszélesedik, színe szürkésbarna, kérge vastag, repedezett lesz, mint az elefánt bőre. Levelei keskenyek, hosszúak és a törzs végén csokorban visszahajlók, kecses ívben lecsüngők. Virágai nálunk ismeretlenek.

Jó szárazságtűrő képességű növény, ezért a száraz levegő, és a csekély mennyiségű öntözés sem okoz számára problémát. Elegendő hetente egyszer, mérsékelten öntözni. Elhelyezéséhez bátran választhatunk tűző napos, meleg helyet is, fényigénye kifejezetten magas, hőmérséklet tekintetében átlagosak az igényei. Fejlődését tápoldatozással segíthetjük.

Lassú fejlődésű, modern környezetben igen mutatós. Figyeljünk arra, hogy nyugodt háttér elé kerüljön, ami kiemeli a levélzet finomságát. Világos, de ne napos helyre tegyük, nyáron melegben, télen hűvösben, min. 10°C-on tartsuk. Kevés vizet igényel. A túlöntözés, pangó víz tőrothadást és a növény halálát is okozhatja! Bírja a központi fűtést. Nyáron a szabadban is elhelyezhetjük. Elég 3-4 évente átültetni.

Égetett agyag granulátumba ültetve, tápoldattal ellátva - vagyis hidrokultúrásan, illetve vízkultúrásan is jól tartható. A tavasszal induló növekedési időszakában rendszeres öntözést kíván, tápoldatot is kaphat, májustól októberig 3-4 hetente egyszer. Ha csúnyán felnyurgult a növény, visszavághatól. Átültetni tavasszal időszerű és a korosabb növényt már csak két- három évente célszerű, dézsásan pedig még ennél is ritkábban. Kedveli a homok és tőzeg alapú földet, és a szűk cserepet, ennek megfelelően soha ne ültessük aránytalanul nagy tartóedénybe, mert az fokozná a túlöntözés veszélyét.

A szaporítása sajnos szinte megoldhatatlan, mivel ritkán keletkeznek sarjhajtásai.

Kártevői a takácsatkát és a pajzstetvek. De nagy bajt okozhat a túllocsolás, mely a növény kirothadásához vezethet.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)