Jump to content

A szépség, amelynek jelentése saját maga

2017. 06. 11. 08:24

A jázmin virágát már az ókorban is használták, krémekhez, fürdővízhez és más illatszerek elkészítéshez. A Rómaiak, a Görögök és az Egyiptomiak is termesztették virágáért. Ma is sok országban foglalkoznak a jázmin, különböző fajtáinak termesztésével, mert igen keresett növény az illatszer piacon. Az átható, buja illat és a fehér virág kombinációja misztikus vonzerőt kölcsönöz.

Ókori egyiptomi és indiai festményeken jól felismerhető a virág. A rómaiak és a görögök kenőcsöt készítettek belőle. A Jázmin fajok legnagyobb számban az indiai és délkelet- ázsiai régióban találhatók, Indiában megközelítőleg 40, Dél- Amerikában pedig egyetlen őshonos fajjal.  

A kertekben számos jázminfajt tartanak. A fajtáknak sokféle változata létezik, a fajokon belül, tekintettel a növekedés ütemére, a virág méretére, színére és illatára.

Általában támaszkodva kúsznak, vagy laza, széteső bokrot alkotnak. Összetett leveleik szárnyaltak vagy hármasak, keresztben átellenes vagy váltakozó levélállású, összetett levélkékkel, esetenként egyszerűen csak egy levélke figyelhető meg. Virágaik végálló bogernyőben vagy a levélhónaljakban nyílnak.. A hajtásvégi virágzatban lévő virágok fehérek, rózsaszínűek vagy sárgák, ritkán magányosak. Néhány fajnak nagyon illatos virágai vannak, ez a jázminparfüm legfontosabb természetes forrása. Termésük érdekes, fekete bogyó.  A jázminok trópusi vagy szubtrópusi növények, Kelet- és Nyugat-Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában őshonosak. A meleg, napfényes körülmények elősegítik a növekedést és a virágzást, elegendő talaj- nedvességgel pedig a jázmin túlzott stressz nélkül elviseli a rövid ideig tartó, magas hőmérsékletű időszakokat is. A növekedést és a virágzást hátráltatja az árnyékoltság, az alacsony nappali hőmérséklet és a hideg, nyirkos körülmények. Azokon a területeken, ahol fagyok jelentkeznek, a növényeket télen védeni kell.

Hazánkban szobanövényként vált kedveltté a növénygyűjtők körében. Tartása nem okoz nagy gondot, strapabíró könnyen gondozható dísznövény, amely a kellő ápolást virágözönnel hálálja meg. Bár a jázmin egy igen kecses könnyed törékeny virágnak tűnik, mégis egy igen erőteljes kúszónövény. Mivel futónövényről van szó tartásához fontos, hogy valamilyen támasztékkal szolgáljunk a növénynek, ez lehet egy drót karika is, vagy egy virágrács, de nyáron akár egy fal mellé is letehetjük a növényt.

A jázmint világos, napos helyre rakjuk, egy kis közvetlen napsütés is érheti, de a forró nyári naptól óvjuk. Napos és félárnyékos helyen is jól érzi magát. Télen lehetőleg 7-10°C körüli hőmérsékleten tartsuk, különben nem virágzik, és ha túl melegben telel, ellepik a tetvek. A földjét tartsuk mindig nedvesen, az intenzív növekedéséhez sok vizet - lehetőleg lágy esővizet - igényel. Ne használjunk hideg és meszes vizet!

Télen csak enyhén nyirkosan tartsuk földjét. Időnként permetezzük a jázmin leveleit, főleg, ha szobai körülmények közt neveljük.Ha száraz a levegő, akár naponta is permetezhetjük leveleit. Fontos, hogy tavasztól adjunk a növénynek rendszeresen tápoldatot, mert ha a talaj kifogy a tápanyagból, nem tud virágot hozni. Tápanyagellátását hetente, kéthetente tápoldattal kell pótolni. Metszeni csak a felkopaszodáskor szükséges, átültetni pedig csak akkor, ha gyökerei teljesen átszőtték a földlabdát.

(Forrás: leanderfa.gportal.hu)