Jump to content

Korallbogyó

2017. 07. 10. 09:43

Az örökzöld bokor, a csipkés csúcsvirág - Ardisia crenata -  Dél- és Nyugat- Ázsia alacsony hegyeinek árnyas erdeiben él. Magassága maximum 2 méter. A szabadban sűrű bozótot alkot. Viaszos, sötétzöld, hosszúkás (20 cm) levelei sötétzöldek. Fehér virágai a paprika virágaira emlékeztetnek. A virágfürtök a lombszint alatt bókolnak. Csonthéja termése 5-8 mm átmérőjű, vörös, ritkábban fehér bogyó. Ausztrália esőerdeiben, és az Egyesült Államok délkeleti erdeiben invazív, gyomosít. Érdekes módon, éppen az önvető kertészeti fajták kivadulása okozza a legtöbb problémát.

Hazánkban szobanövényként tartják, ahol  téli hónapokra vidámmá varázsolja a lakásunkat. Kis fácska, fényes, csipkézett sötétzöld levelekkel, apró, csillag alakú, illatozó virágokkal. De a legszebbek piros bogyói, amelyek a hideg és sötét napok ellenére is a nyár melegségét hozzák az otthonunkba.

Laza lombozatát sötétzöld színű, kissé hosszúkás, enyhén recés szélű levelek alkotják. A csúcsvirág fás szárú növény, kb. 60-70 cm magasra nő.

A fűrészes szélű, fényes, sötétzöld levelei dekoratív koronát alkotnak. Legvonzóbb jellegzetessége mégis a karácsony táján látható piros bogyótermése. A bogyók az apró, illatos, nyáron nyíló virágok után jelennek meg és több hónapon át a növényen maradnak. Télen ajánlatos hűvös helyen tartani és huzat nem érheti. Soha ne engedjük a földjét kiszáradni, és kora tavasszal vágjuk vissza a hajtásait. A fejlődési időszakban tápoldatozzuk.

Langyos vízzel gyakran permetezzük.

Nyáron félárnyékos, árnyékos helyen, akár a fák alatt nyaraltatható. Arra figyelni kell, hogy a huzatos, szeles helyeket nem szereti. Tavaszi virágzása előtt visszametszve megtartja kompakt formáját. Télen világos, hűvös helyen tartsd, de az öntözéséről ne feledkezz meg. Csak akkor öntözd, ha a talaj felső néhány cm-es rétege kiszáradt. Minél hűvösebb helyen telel, annál kevesebb vizet igényel. Bogyóit meleg és száraz környezetben elveszti. Tavasszal egészen a virágzásig sok vizet kíván. Páraigénye is ilyenkor a legmagasabb. Jót tesz neki, ha kaviccsal borított tálcára helyezed, amelyre vizet öntesz, hogy növeld környezete páratartalmát. Mindezek ellenére a jó állapotú növény elviseli a szárazságot is. Magról tavasszal vethető.

Lemetszett oldalhajtásról dugványozhatjuk. 6-8 hét alatt begyökeresedik.

Az ázsiai népgyógyászt régóta használja. A benne található hatóanyagok az ardisiacrispin (sokgyűrűs szerves vegyület, arabinopiranozid származék, szaponin származék) és egyéb szaponinok. A tradicionális kínai gyógyászat használja a gyökerét. Hatása: fájdalomcsillapító, vértisztító, lázcsillapító, méregtelenítő, vízhajtó. Használják torokfájás, fogfájás, menstruációs rendellenességek ellen, az emésztőrendszer fertőtlenítésére, keringés serkentőként. Thaiföldön az összetört levelek nedvét külsőleg korpásodás ellen, belsőleg pedig köhögés, légúti fertőzések, hasmenés, láz, menstruációs zavarok ellen alkalmazzák. Kutatók kimutatták antibakteriális és a kapilláris összehúzó, valamin rákos sejtek szaporodását gátló hatását.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)