Jump to content

Az egyszerű,de nagyszerű pozsgások

2017. 08. 08. 10:07

A pozsgások,más néven szukkulensek olyan növények,amelyek szárazságtűrőek.Attól függően,hogy hol tárolják a vizet,lehetnek levélszukkulensek.Idetartoznak az agávék és az aloék,és lehetnek törzsszukkulensek. Ide pedig a kaktuszfélék többsége.

Sajátos tulajdonságuk,hogy csak akkor képesek felvenni a nedvességet,ha a talaj nagyon vizes. Ilyenkor azonban gyorsan megtöltik víztároló sejtjeiket,hogy azt a következő bővizű időszakig rendkívül gazdaságon tudják hasznosítani.

Olyan helyen élnek,ahol,rendkivűl nagy a meleg és még ennél is kevesebb a csapadék, ezért zárva tartják gázcsere nyílásaikat, hogy minnél kevesebbet párologtassanak. Ilyenkor szén- dioxidot sem vesznek fel. Azokat éjjel nyitják ki a hűvösben és akkor jutnak hozzá a széndioxidhoz is.

Általánosságban elmondható,hogy a szukkulensek szeretik a száraz,meleg levegőt,napfényes helyet és gyors vízáteresztő talajban érzi jól magát.De egyes fajok között lehetnek eltérések,ezért mielőtt vásárolnánk érdemes megtudni ezeket a feltételeket.

A téli hónapokban még a nyárinál is kevesebb vizet igényelnek. A teleltetés legyen hűvös, ám világos helyen.

Helyigényük kicsi, gondozásuk egyszerű.

A pozsgások szaporítása nagyon könnyű.Van olyan fajta,amelynek elegendő egyetlen levele a föld felszínére helyezve. Másokat sarjadzással szaporítunk.

(Forrás: lakaskultura.hu)