Jump to content

Az egzotikus szépség

2017. 08. 15. 11:34

Ez a trópusi gyönyörűség az erdő mélyén epifita növényként a fák tetején él, ahol légygyökereivel kapaszkodik a fákba, és a legtöbbször félárnyékban él, viszont 80- 90 százalékos páratartalomban.

Magyarországon is van néhány orchideafaj, mely vadon él, ilyen például a Boldogasszony papucsa, ez a legnagyobb virágú, igen ritka fajta; a vitézvirág, a fehér madársisak, a kardos madársisak, a piros madársisak, a zöldike, a korallgyökér, a bajuszvirág, a tőzegorchidea, a kosborfajták és a bangófajták.

Mindig is nagyon szerettem volna magam is nevelgetni egy ilyen növényt, de bátorságom nem volt hozzá. Hogyan tudnék én neki olyan párás levegőt biztosítani, hogy ne csak vegetáljon, hanem virágozzon is?!

Kicsit utánaolvastam és eldöntöttem, hogy megpróbálkozom vele.

A feladat nemcsak az, hogy hogyan tartsam életben, hanem azt kell elérnem, hogy virágozzon és fejlődjön.

Tehát, a legjobb, ha lepke orchideát -  Phalenopsis - vásárolunk, az ugyanis könnyebben nevelhető.A megfelelő hely neki az olyan ablakpárkány, amely alatt nincs semmilyen fűtés. Keleti, vagy nyugati ablakpárkányra vagy ablak közeli virágállványra helyezzük, ahol bőségesen éri őket a fény. A tűző naptól és huzattól óvjuk a növényt, mert a levelei könnyen megégnek vagy a hidegtől a bimbók lehullanak.Gyökerük léggyökér, így a nedvességet és a tápanyagot is a levegőből nyerik. Így ha haza visszük az orchideát ne a locsolásra koncentráljunk, hanem a párás környezet kell biztosítani. Az egészséges növénynek rövid, tömör, sötétzöld, fényes, ovális levelei vannak. A légzőgyökerei gyakran kifelé állnak, ezeket sosem szabad eltávolítani, vagy visszakényszeríteni a cserépbe. Hetente alulról történő esővizes vagy szűrt vizes felszívatással öntözzük. A vízbe kéthetente orchidea tápoldatot is ajánlott tenni. Száraz levegőjű lakásban permetezéssel segíthetjük a párásítást. Jó megoldás, ha egy tálcára mosott kavicsot, agyaggranulátumot vagy összetört virágcserép darabokat rakunk, amit felöntünk vízzel. Fontos, hogy a cserép alja ne érjen be a vízbe, mert az a gyökerek rothadásához vezet. A gyökereknek is szükségük van fényre azért kaspó nélkül vagy átlátszó kaspóban tartsuk.

A bimbó megjelenése után 3 hónappal nyílik ki az első virág, ami akár 5-6 hónapig is virágzik. A fővirágszár után az alvógyökerekből is képződhet virágszár. Elvirágzás után hagyjuk a virágszárat a növényen, amíg az el nem szárad. Többnyire az elvirágzás után elágazik a szár és új bimbót hoz. A másodvirágok általában kisebbek, de ugyanolyan szépek. Ha elmarad az újabb virágzás, azt többnyire tápanyag hiány okozza. A virágszáron nem ritkán kis növény fejlődik.

Legtöbbször kétévente egyszer kell átültetni a virágunkat, de csak akkor ,ha már elvirágzott. Ekkor levágjuk a virágszárat és óvatosan kiemeljük a régi közegéből. Letakarítjuk a gyökereit, hogy semmi sem maradjon rajta és az új, speciálisan az orchideáknak megfelelő közegbe ültetjük, úgy hogy a legfelső gyökerek a cserép karimája alatt 1 cm.-re legyenek és óvatosan szórjuk körbe ültető közeggel a gyökereket. Ha nem oszlik ez a gyökerek között az ültető közeg nagyon óvatosan ütögessük meg a cserép oldalát vagy egy hurkapálcika segítségével nyomkodjuk le a kéreg darabokat. Ültetés után ne öntözzük, és ne tápoldatozzuk a növényt 3-4 hétig, mert így gyorsabban fejlődnek majd a gyökerek.

(Forrás: karpatalja.ma)