Jump to content

A légtisztító növény

2017. 09. 04. 14:42

A csüngő csokrosinda - Chlorophytum comosum- az egyik legnépszerűbb szobanövény. Kecses, törékeny, finoman ívelt, csíkos leveleiről könnyen felismerhető és a gondozása is egyszerű.

A NASA kutatói növényeken tesztelték, melyek a legalkalmazodóbbak a megváltozott életfelételekhez. Ebben a kísérletben a zöldike kimagasló értéket mutatott. Ezért főként s városi lakásokban, irodákban nemcsak, mint szobanövény, hanem a levegő tisztítására is ajánlott. Ez a kis zöld növény ugyanis, képes az adott helyiség levegőjének a 96 % -t megtisztítani.

Ennek a népszerű, Dél- Afrikából származó szobanövény első Európába került példányainak, levelei még teljesen zöldek voltak, ezért is kapta a Chlorofpytum latin nevet, amelynek jelentése: zöld növény.

A csokrosinda magassága elérheti a 15-25 cm-t, leveleinek hossza 30- 60 cm között változhat. Érdekes, csíkos leveleivel és csomószerű, csüngő sarjnövényeivel remekül mutat egy függő kaspóban vagy egy magas virágállványon.Viszonylag gyors növekedésű, ezért a fiatal példányokat érdemes évente átültetni, illetve akkor, amikor az idősebb növény kinőtte a cserepét. Az ültetéshez használjunk általános virágföldet.A csokrosinda kedveli a fényt és a meleget, de igénytelenségének köszönhetően tarthatjuk fényszegényebb és hűvösebb helyen is. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne érje közvetlenül a tűző nyári nap, mert ebben az esetben levelei megbarnulnak, ‘megégnek’.A csíkos levelű változatnak több fényre van szüksége a csíkosság megtartása érdekében.

A legoptimálisabb, ha keletre vagy nyugatra néző ablakok közelében helyezzük el és a hőmérsékletet nyáron 18-24 C fok körül tartjuk, ami télen sem süllyed 7 C fok alá. Csüngő hajtásait időnként vágjuk vissza, ne hagyjuk nagyon elburjánzani. A sérült vagy elhalt leveleket, növényi részeket rendszeresen távolítsuk el.

A jól ápolt zöldike egymás után hozza a kis sarj növényeket, melyeknek köszönhetően, még szebb és még dekoratívabb lesz a növényünk.Párásabb környezetben, pl.: fürdőszoba, ezek a kis sarjadékok még gyökeret is ereszthetnek a levegőben. Így a szaporításuk is egyszerűbbé válik. Ezeket leválasztva az indáról, kettesével, hármasával közepes méretű cserépbe bújtatva, óvatos öntözés mellett újabb szép növénykére tehetünk szert.

Apró fehér virágai nyáron nyílnak és igen rövid életűek.

A csokrosinda öntözésénél arra ügyeljük, hogy soha ne álljon vízben, inkább öntözzük, gyakrabban de kis mennyiséggel, mivel a kiszáradást elviseli, de a túlöntözést nem. Nyáron hetente 2-3 alkalommal locsoljuk a hőmérséklettől függően, két locsolás között hagyjuk kicsit kiszáradni a földjét. Télen mérsékelten öntözzük, éppen csak annyira, hogy enyhén nedves legyen a földje. Levelei rendszeresen permetezzük vízzel. Nyáron, júniustól szeptemberig hetente egyszer adjunk az öntözővízhez folyékony tápoldatot.

Nem igen vannak károkozói. Inkább csak arra kell ügyelnünk, hogy ne locsoljuk túl. Ne tegyük közvetlenül a napra. És időnként szedjük le a megbokrosodott indasarjakat.

(Forrás: balintgazda.hu)