Jump to content

A csodaszép fánlakó

2017. 10. 16. 11:31

Amíg nem virágzik is nagyon dekoratív, de amint kinyilík különleges virága, azt akár fél évig is csodálhatjuk. 

A lándzsarózsa - Aechmea fasciata - broméliafajta. Őshazája a brazil dzsungel. A  fák tetején élő növény.

Nagy ellenálló képességű levélrózsás növény, kemény, tüskés szélű levelekkel,amelyek víztartó tölcsért képeznek. A legismertebb és szobai tartásra legalkalmasabb faj az A.fasciata, amelynek több fajtáját is termesztik.A levelek kb.50-60 cm hosszúak, sávos rajzolatúak és fehérrel márványozottak, széles szalag alakú,nagyon merev, szélén hegyes tüskékkel, meredeken felemelkedő, a csúcsán többnyire lehajló.

A virágzat rózsaszínű.  Virága 3 tagú, 3-3.5 centiméter hosszú, felső állású magházzal. A virágok zsúfoltan helyezkednek el a 20-30 centiméteres tengelyű, 6-8 centiméter hosszú, kúpos vagy tojásdad virágzat tömötten álló murvalevelei között. A murvalevelek sokkal hosszabbak, mint a virágok. Termése bogyó, csúcsán a virágtakaró koronaszerű maradványai láthatók. A termések rejtetten helyezkednek el a virágzat murvalevelei között.

E növények jellegzetessége, hogy rozettát, illetve tölcsért alkotó leveleik közepén valóságos kis vizmedence található. Ide nem csak az esővíz potyog bele, hanem békák és szúnyoglárvák lakóhelye is egyben. A levelek tövén a felszivást végző pikellyek vannak. Növényünk tehát jórészt függetlenítette magát a talajtól, ugyanis a vizet, de jórészt a vízben oldott tápanyagot is a levelek alkotta vízgyűjtőből veszik fel. A növények virágzás után elpusztulnak, a faj fennmaradását azonban bőséges sarjképzéssel biztosítják.

Mivel hazánkban cserepes szobanövényként közismert, ezért a telelésről is nekünk kell gondoskodnunk. Egész évben világos és meleg helyet, valamint párás levegőt igényel.

Virágzás idején, csak úgy, mint a többi virágzó növényt tápoldatozni szükséges.

Ez a növény sem kedveli a lappangó vizet, tehát a földje laza szerkezetű, tőzeges talaj legyen.

Locsoláskor, melyet 3-4 naponta végzünk a levélrózsa közepébe. A legjobb, ha esővíz, hólé, vagy állott csapvíz kerül bele. Szürkés tarka szíjas levelei miatt kevéssé érzékeny a levegő kiszáradása iránt. Legalább 12-15°c-os hőmérséklet az igénye, de csak ennél melegebb helyen érzi jól magát. Ha megfázik, azt a levélszélek barnulása és a levéltölcsér belső részeinek rohadása jelzi. Meleg szobában tartva rendszeresen permetezzük. A gyökérzetet és a rajta lévő földet éppen csak nyirkosan tartsuk. Fontos hogy télen már a tölcsérbe ne öntsünk vizet ilyenkor már víz nem maradhat benne.

A sarjhajtásokat akkor szedjük le, ha már feleakkorák, mint az anyanövény. A leválasztás előtt néhány héttel már adjunk egy kis egy kis vizet a születendő növény levéltölcsérébe.Ezután a sarjhajtást kiszabaditjuk, s igyekszünk egy meglehetősen nagy, már gyökeresedésnek indult nyúlvánnyal együtt leválasztani.Kis cserépbe, broméliák számára ajánlott földbe ültetjük. Ebben az esetben csak 4 év múlva virágzik, viszont ha vizkutúrába tesszük már az első évben.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)