Jump to content

Kaktusz, ami szeret egy helyben csücsülni

2017. 10. 28. 15:18

A karácsonyi kaktusz  Braziliából származik, ahol az őserdők fáin él. A fák kérgeinek repedéseiben, az ágak hajlatában összegyűlő szerves anyagokból táplálkoznak. Ebből adódóan, ha azt szeretnénk, hogy dúsan virágzó növényünk legyen, mely nevéhez híven a karácsonyi ünnepre  nyitja virágait, akkor van néhány szempont, vagy inkább rendszer, amelyet követnünk kell, sőt, be kell tartanunk.

A karácsonyi kaktusz, nem igazán kaktusz. Nincsenek tüskéi, viszony vannak levélszerű képletei.

Amikor megkapjuk még nagyon sok virág, és bimbó van rajta. Keressük hát meg neki az alkalmas helyet a lakásban. Mindenképpen világos legyen, de ne tűzzön rá a nap és ne legyen melege se.Túl melegben nem virágzik, ezért tegyük kb. 15-20 fokos helyre. Ha azt látjuk, hogy a bimbók leesnek az a melegnek köszönhető, ilyenkor tegyük a növényt egy világosabb helyre.

S ha már letettük az első alapszabály, innen ne is mozdítsuk és egyáltalán ne forgassuk ! Nem szereti.

A virágzás alatt a karácsonyi kaktusz sok vizet igényel. Legjobb, ha minden nap vagy minden másnap öntünk rá pár cseppet. A cserépalátétben viszont ne álljon a víz, a kaktusz földje ne tocsogjon, mert kirothad a gyökere! Inkább egy-egy öntözést váltsunk ki párásítással, permetezéssel.

Ha a kaktusz elvirágzik, szedjük le a száraz virágokat, és akár a módosult szárakat (leveleket) is visszacsíphetjük, így később erőteljesebben fejlődik és virágzik majd.

A virágzás után a növénynek pihenésre van szüksége, így csökkentsük a vízadagokat. Ha lehet, vigyük egy hűvösebb helyre a karácsonyi kaktuszt. A februárt és a márciust mindenképpen érdemes a regenerálódásra szánni.

Áprilistól kezdődik a karácsonyi kaktusz növekedési szakasza. Vigyük világos, meleg helyre! (26 fok az optimális, de kerüljük a tűző napot, hiszen a növény eredetileg az őserdők mélyén, vagyis meleg és párás, de árnyékos helyen él.) Újra fokozzuk az öntözést, akár tápoldatozhatjuk is.

Nyáron – ha van rá lehetőség – akasszuk fel a karácsonyi kaktusz cserepét egy nagyobb fa lombkoronájába, így utánozzuk legjobban a természetes környezetét. Az öntözést a tavaszi nagyobb adagok után kezdjük mérsékelni. Az a jó, ha a karácsonyi kaktusz földje két öntözés között kiszárad.

A virágzásra való felkészülés egyik előfeltétele, hogy a növekedés után a növény újra pihenhessen. Ezért szeptemberben - októberben vigyük egy olyan hűvösebb (14-16°C- os) helyre, ahol már nem akarjuk nagyon mozgatni (legjobb egy télikert vagy zárt veranda). Fokozatosan csökkentsük a vízadagokat is – legfeljebb hetente vagy akár kéthetente öntözzük (ezt esetleg párásítással egészíthetjük ki).

A karácsonyi kaktusz könnyen szaporítható: csípjünk le néhány „levélből” (valójában módosult szártagból) álló darabot, majd ültessük nedves kaktuszföldbe, esetleg homok és tőzeg keverékébe. Óvatosan öntözzük, nehogy kirohadjon, inkább naponta alaposan spricceljük meg langyos vízzel.

(Forrás: bien.hu)