Jump to content

A juhkergítő

2017. 11. 20. 09:12

Az azálea - Rhododendron simsii - Kínában a nőiesség szimbóluma. Kínai nevének jelentése kakukkvirág: abból a hiedelemből eredeztetik, miszerint az azálea az örökké síró kakukk vércseppjeiből sarjad.. Másik kínai neve „juhkergítő”, mivel ha a juhok megeszik, tántorognak, majd elhullanak tőle.

Az azálea nemzetség Kelet- Ázsiából származik, ahol közkedvelt cserje növények már évszázadok óta .Ennek a nemes növénynek a szobai változatát hívjuk egyszerűen azáleának.

Ez a növény nagyon macerás, sok gondoskodást igényel, ámde megéri a fáradtságot, mert az a meseszép látvány, ami virágzáskor elénk tárul, mindent feledtet.

Hazájában, ahol bőséges a csapadék és a talaj is inkább lúgos, kiválóan érzi magát. Egyes helyeken erdei aljnövényként, míg máshol kerti díszként bukkanunk rá. Ezért nagyon fontos, hogy ugyanezeket a feltételeket biztosítsuk számára.

Ahhoz, hogy télen is virágozzon olyan helyiséget találjunk számára,ahová épp csak jut egy kis meleg, de világos legyen. Nem szereti meleget , túlfűtött helyiségben elpotyogtatja virágait és leveleit, majd elpusztul. Leginkább a 8–15 °C közötti hőmérsékletet szereti. De a kerti példányok kibírják a - 15 fokot is.

Virágzás idején jó,ha nem csapvízzel öntözzük, hanem ha nincs lehetőségünk esővízre,akkor a felforralt és lehűtött víz is megteszi. Földje legyen mindig nyirkos, sohase száradjon ki. De a túl nedves és hideg környezetben könnyen rothad.

Ha hosszabb ideig szeretnénk lenyűgöző virágzásában gyönyörködni, akkor legjobb,ha szabadföldbe ültetjük. Ekkor azonban nekünk kell gondoskodnunk az életfeltételiről. Először is találjunk neki egy félárnyékos helyet. Aztán pedig a számára nélkülözhetetlen lúgos talajról. Ezt kétféleképpen érhetjük el. Vagy úgy és talán ez a legegyszerűbb, hogy egy nagyobb cserépbe átültetve, amelyben már a virágboltokban is kapható, speciális földet teszünk. Vagy pedig, ásunk egy nagy gödröt, amelyet fóliával bélelünk és abba tesszük a lúgosított földet, majd beleültetjük az azáleát. A lényeg, hogy a györekek ne érintkezzenek a meszes talajjal.

A lúgos talajt mi magunk is előállíthatjuk, fahamu és komposztált marhatrágya keverékével. Így nemcsak arról gondoskodtunk, hogy a számára fontos talajba kerüljön, hanem a trágyázást is megoldottuk.

Vannak azonban nem fagyálló példányok, amelyeket ősszel mindenképpen be kell költöztetni. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy ne érje hősokk, azaz lassan szoktassuk a szoba meleghez.

Élénk színű, de kevéssé illatos virágai a hosszúkás, kissé szőrözött lomblevelek fölé emelkednek. A kertészek nemesítő munkájának eredményeként a bíborvöröstől a fehérig már mindenféle változata kapható.

(Forrás: golmitz.hu)