Jump to content

A hidegben virágzó

2017. 11. 27. 11:43

Bár a virág jelentése, lemondás, búcsúzás. Azért, ha kapunk belőle egy cserepes példányt, ne szegje kedvünket. Gondoljunk inkább arra, hogy amikor kapjuk, már nincs virágzó növény és szép színfoltja lehet lakásunknak. Ezért inkább gyönyörködjünk benne és örömmel fogadjuk.

A kankalinfélék - Primulaceae -  családjába tartozó ciklámen (Cyclamen) nemzetség 19 fajt számlál. Lombhullató évelők tartoznak ide.Őshazája Európa, Nyugat- Ázsia át Észak-Afrika.  Valamilyen mértékben mind árnyékkedvelő, fák, cserjék alatt bújnak meg. A szeles helyeket nem kedvelik.  Fagyérzékeny. A Magyarországon őshonos erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) védett, így gyűjtése is tilos!

A szobaciklámen keresztezéssel létrehozott hibrid. Gyöktörzse mérgező szaponinokat tartalmaz. A tünetek bőrrel történő érintkezés esetén ekcémás jellegűek. Nagy mennyiségben fogyasztva hányást, hasmenést, idegbénulást okoz. Régen kiváló sertésétekként szolgált. Sőt sütve, miután a mérgező hatása így nem érvényesül, afrodiziákumként fogyasztották. Terhes asszonyokra nézve igen veszélyesnek tartották, még rálépni is tilos volt.

A növény a nyári időszakban jellegtelen megjelenésű, sőt leveleit is eldobálja. Mivel rövidnappalos, szeptembernél hamarabb nem tér magához. Először levelei jelennek meg, és amikor a zöldje már kellően megerősödött, sokszor nagy, zöld- fehér mintázatú levéllemezeket fejlesztve, akkor indul virágzásnak. Ekkor kell átültetni is. Ügyeljünk rá, hogy raktározó képletként működő gyökérgumójuk fele látszódjék ki az ültetőközegből.

Tartós és bőséges virágzásra számíthatunk, ha hűvös, 18 fok körüli, félárnyékos - árnyékos helyen tartjuk a növényt. Ajánlott helyek a világos lépcsőház, a fűtetlen veranda, esetleg egy ablakköz. Semmiképpen ne öntözzük csapvízzel, mert az öntözővíz illetve a talaj sótartalmára is érzékeny. Ezért jobb, ha állott, szobahőmérsékletű vízzel kínáljuk meg.  

A ciklámen tartóssága nagymértékben függ a helyes öntözéstől. Lehetőleg lágy vízzel öntözzünk, ügyelve arra, hogy ne kerüljön víz a levelekre és a bimbók közé, mert ez rothadást okoz. A legjobb, ha a vizet a cserép alá helyezett alátétbe öntjük és egy óra múlva a fel nem szívott vizet kiöntjük.

A megsárgult leveleket és az elnyílt virágokat szakítsuk le a növényről.Alulról öntözve elkerülhetjük a gumó rothadását.

Virágzás idején tápoldatozható, de nem történik baja akkor sem, ha első virágzásakor csak a virágföldben már meglévő, az öntözővízzel kioldott tápanyagokhoz jut hozzá. A következő évben azonban kb. kéthetente tápozhatjuk. Olyan tápot használjunk, amely foszforban és káliumban gazdag. A nitrogén túladagolás egyrészt a virágzás rovására megy, másrészt különböző betegségekre érzékenyíti a növényt. Két- három év múlva jó, ha a nyári, visszahúzódott időszakban átültetjük. Ilyenkor szaporíthatjuk is.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)