Jump to content

Amit a hibiszkuszról tudni érdemes

2017. 12. 12. 11:10

Az egyik legdekoratívabb szobanövényünk. Kínában a gazdagság és a hírnév szimbóluma.

A fajok többsége a szubtrópusi trópusi éghajlatú tájakon él. A  hibiszkusz vagy más néven mályvacserje (Hibiscus) a kétszikűek közé tartozó mályvafélék egyik legváltozatosabb nemzetsége, mintegy 200-300 fajjal. Ázsiából Jean Robin botanikus hozta  és ültette el először a párizsi királyi füvészkertbe.

Levelei nagyok és többnyire karéjosak. Virágai a fehértől a rózsaszínen és a sárgán át a mély bordóig fellelhetőek. Lehetnek egyszerű és úgynevezett rétes virágúak. Csak egy, másfél napig gyönyörködhetünk benne,mert másnapra összeesik, és lassan leesik. De ez a röpke látvány kárpótol mindenkit.

Tavaszi alapos metszés és átültetés után a heti egyszeri trágyázást virágokkal hálálja meg. Nyáron szereti a meleg,napfényes helyet. Ám a melegben a gyakori öntözésre is igényt tart. Még a fagyok beállta előtt vigyük olyan helyre a lakásunkban,ahol elegendő fényt kap,de nincs túl meleg. Az öntözést is szép lassan mérsékeljük a heti egyszerire. Vigyázzunk,hogy egyszerre a földjén és a cserép alátétben ne legyen víz,mert így nem kap oxigént a gyökere és elpusztulhat.

A fiatal, még zöld szárú hajtások dugványozásával szaporítható

Betegségeit elsősorban a levéltetvek okozzák. Ezek a téli hónapokban is meglephetik a növényt.

Virága nem csak szemet gyönyörködtető, de gyümölcslekvárok, teák egyik alkotó elem lehet. Sőt ,pezsgőbe téve meglepően látványos .

C-vitamin és antioxidánsokban rendkívül gazdag virágából készült főzet bizonyítottan segít a magas vérnyomásban szenvedőknek. Nagyon jó köhögés csillapító. Más gyógynövényekkel keverve csak fokozható ez a hatás.

(Forrás: MTI)